Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

VELIKA PARADA GODB: KO SE »STROJ« PETSTOTIH SPREHODI SKOZI MEŽICO

Pihalni orkester Rudnika Mežica je okviru praznovanja 111. obletnice neprekinjenega delovanja orkestras podporo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja pripravil Veliko parado godb, ki je potekala 23. junija 2012 v Mežici. Parada je predstavljala drugi del praznovanja obletnice, saj so mežiški godbeniki natanko pred mesecem dni pripravili tudi slavnostni koncert v prenapolnjeni Športni dvorani OŠ Mežica. Letošnja parada je bila najbolj množična parada v Mežici doslej. Na njej je sodelovalo kar 12 pihalnih godb, med katerimi so bile prisotne vse rudarske godbe iz Slovenije, večina koroških godb ter različne prijateljske godbe z drugih koncev Slovenije. Parade se je udeležila tudi rudarska godba iz pobratenega Podkloštra (Arnoldsteina) na avstrijskem Koroškem. Skupaj je sodelovalo okoli 500 godbenikov, ki so se zbrali v centru Mežice pred občinsko stavbo in ga spremenili v pravo mavrico godbenih uniform, med katerimi je seveda prednjačila črna barva uniform.

Marširanje skozi Mežico do Narodnega doma se je začelo z domačo godbo, njej pa so v krajših časovnih intervalih sledile tudi preostale godbe. Korakanje v ravnih vrstah, igranje, bobnenje bobnov in dajanje ukazov je trajalo vse dokler se niso pred Narodnim domom Mežica, kjer je stal tudi oder za posebne goste, zbrale vse godbe. Godbenike je sprva nagovoril župan Občine MežicaDušan Krebel, nakar je sledilo igranje treh skupnih koračnic, med katerimi so godbeniki tudi zapeli. Prijetno vzdušje se je izpred Narodnega doma Mežica nato prestavilo pod bližnji šotor, kjer so godbe v duhu medsebojnega druženja in spoznavanja odigrale vsaka svoj koncertni program.

Koncerti godb so nam ponudili celo paleto glasbenih zvrsti, od koračnic, polk in valčkov do umetniških skladb, pop glasbe in zimzelenih rokerskih melodij. Nekajurnemu koncertiranju je sledil nastop ansambla Igor in Zlati zvoki, ki je svoje prve skladbe zaigrali kar skupaj z domačim orkestrom, katerega je zopet vodil nadomestni dirigent Dušan Štriker. S poskočnimi skladbami sta ansambel in orkester privabila na plesišče tudi prve plesalce, ki so se vrteli skupaj z ansamblom vse do poznih večernih ur.

 

Dejan Ulcej,

Pihalni orkester Rudnika Mežica

Oglejte si tudi