Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

TABOR "POTOVANJE OKOLI SVETA"

Izobraževalno kulturno društvo mladih Perkmandelci smo letos že šesto leto zapored pripravili tabor za osnovnošolske otroke, ki smo ga tokrat naslovili »Potovanje okoli sveta«. Tabor je potekal med 29. 6. in 1. 7. 2012 na Mrdavsovem v Žerjavu.

Skupno druženje v obliki zdrave zabave, preživljanja aktivnega prostega časa v naravi ter sklepanja novih in prijateljskih vezi so glavne ideje tabora, ki navdušuje mežiške otroke že šest let. Tabor nudi  otrokom obilo glasbe, plesa, športnih aktivnosti, zabave, ustvarjalnih delavnic in zanimivih tematik, iz katerih se tudi nekaj naučijo.

In kaj so otroci počeli na letošnjem taboru? Sprva so bile otrokom podrobno predstavljene tri države, in sicer Velika Britanija, Španija in Kitajska, katerih glavne značilnosti so bile osnova za aktivnosti na taboru. Nato so se otroci razdelili v tri starostne skupine, se spoznali s  svojimi mentorji in sovrstniki ter se razdelili po šotorih. Da je vse potekalo bolj sproščeno, smo mentorji po skupinah pripravili veliko družabnih in spoznavnih iger. Ko so se vezi med otroki stkale, so otroci izdelali svoje skupinske zastave ter si nadeli skupinska imena. Ker je vsaka skupina predstavljala oz. obravnavala svojo državo, smo mentorji otrokom posredovali osnovne informacije o vsaki državi, jim pokazali slike in z njimi izmenjavali ideje in želje o poteku tabora. Po uvodnem in spoznavnem delu je sledil ples z glasbenima gostoma Luko in Tomažem. Otroci so uživali, peli, plesali in se zabavali. Preden so se ugasnile zadnje luči, pa so se otroci bodisi razmigali v stilu zumbe oziroma »Perky zumbe«, kot so jo poimenovali, bodisi zapeli  ob tabornem ognju ob zvokih kitare. V soboto zjutraj so se otroci prebudili ob zvokih fanfar in se pripravili na jutranjo telovadbo. Po zajtrku smo mentorji svojim skupinam pripravili različne naloge in uganke na temo držav sveta, katere so otroci ugotavljali med iskanjem skritega zaklada v okolici tabora. Otroci iz najmlajše skupine, ki je spoznavala Španijo, so izdelovali obrazne maske bikov, rože iz serviet in obleke iz koprene. Srednja starostna skupina otrok, ki je spoznavala Kitajsko, je izdelovala kitajske klobuke, kimone, ter ogromnega pisanega zmaja iz kartona. Najstarejši otroci, ki so spoznavali Veliko Britanijo, pa so izdelovali pokrivala britanske kraljeve garde ter čajne lončke iz mase. Po kosilu je bilo nekaj časa namenjenega počitku in sprostitvi, zatem pa je potekal kratek skupinski kviz in predstavitev držav po skupinah ostalim otrokom. Ker je bil dan res zelo vroč, smo otrokom pripravili še različne športne igre z vodo in vodnimi baloni, da so se lahko tudi malo ohladili ter se hkrati razgibali in se zabavali. Tudi letos smo člani društva za otroke pripravili igro »Perky talent« v stilu oddaje X-factor, kjer so se otroci pomerili v plesu in petju. Letošnja zmagovalka je bila 7-letna Pia.

Zadnji dan tabora so se skupine pripravile na zaključno predstavitev pred starši in pilile še zadnje malenkosti za svoj zaključni nastop. Pred tem so otroci dobili še majice, ki so jih porisali in nanje zapisali vtise iz tabora. Sledil je zaključni nastop, namenjen staršem in povabljenim gostom, kjer so se otroci predstavili po skupinah in gostom v kratkem programu prikazali značilnosti posameznih držav skozi glasbo, ples, oblačila in običaje, ki so za te države značilni. Ob koncu so se otroci poslovili od svojih prijateljev in mentorjev ter se domov odpravili z mislijo: »Drugo leto spet pridemo!«.

Člani društva smo bili s taborom zelo zadovoljni in se zahvaljujemo staršem za zaupanje in dobro voljo, hkrati pa se že veselimo naslednjega leta, ko bomo zopet preživeli odličen vikend v najboljši družbi – družbi naših in vaših otrok.

za društvo Perkmandelci, Eva Zapečnik

Oglejte si tudi