Logo MojaObčina.si
JUTRI
8°C
3°C
PET.
15°C
1°C
Oceni objavo

MESTO TOTEN GROB - KOALICIJA POGUBE

V okviru projekta Halloween 2012 smo Izobraževalno kulturno društvo mladih Perkmandelci, Kulturno društvo ŠOK Teater Mežica in Turistično društvo Mežica 31. oktobra na noč čarovnic, premierno predstavili scenski spektakel oz. grozljivo blasfemijo poimenovano Mesto Toten Grob – Koalicija pogube, ki je potekala na prostem, na bivšem kopališču. Projekt je bil zelo dobro sprejet in obiskan, saj se je kljub mrzlim temperaturam zbralo veliko obiskovalcev. Projekt je bil sestavljen iz dveh delov in sicer so 27.10.2012 v dopoldanskem času v prostorih IKDM Perkmandelci potekale otroške delavnice na temo noč čarovnic, z drugim delom pa smo projekt zaključili s scensko predstavo za katero je scenarij napisal in jo zrežiral Gregor Podričnikv. V predstavi so nastopali člani vseh treh zgoraj omenjenih društev.
Na nekdanjem kopališču v Mežici se je prebudila mračna dimenzija nekega drugega sveta, v kateri so lahko žive duše opazovale vzpon prebivalcev Mesta Toten Grob. S svojo razpadajočo prisotnostjo je pogubnim dušam skupaj z svojimi sodelavci, Poncij Primcem, Novo Milo in Modro Rumenim Brutom,  zavladal Papež Čisti, ki so skupaj tvorili t.i. "Koalicijo pogube". Papež Čisti je s črnim ritualom poskušal priklicati magični vijolični dež, da bi uničil dobroto sveta in zavladal človeštvu. Njegove čarovnice mrtve poezije, so sežgale kulturo in zasužnjile plebejce, da slepo verjeli so njihovim temačnim stihom. Poncij Primc in Nova Mila sta obesila človekove pravice, ki si jih ljudje tako sebično lastijo za svoje in na koncu Modro Rumeni Brut umoril je vladajočega Pahorjanca, ki z svojo lepoto skušal je izboljšati svet. Grešne nenasitne duše so potešile svoj neskončni glad šele ob velikemu žrtvovanju nedolžnih mladeničev, kajti za manifest čistega zla se potrebuje čista otroška duša!

Eden izmed ciljev tega projekta je tudi to, kako pomembno je, da se društva v Mežici med seboj povezujejo in skupaj ustvarjajo projekte, ki ne samo popestrijo vsakdanjik v kraju ampak, da na drzne predvsem pa iskrene načine skušajo raziskovati in se poigravati z novimi vsebinami. V Mežici je veliko društev, ki bi mnogokrat s skupnimi močmi lahko ustvarjali  zelo kvalitetne in vrhunske projekte, saj vsi vemo, da z finančnimi sredstvi katera so v današnjih t.i. »kriznih časih« dodeljena posameznim društvom,  mnogokrat ni mogoče spraviti dobre ideje, do  realizacije. Lahko pa jih, če stopimo skupaj in se raje ukvarjamo z napredkom, krepitvi medsebojnih odnosov in strmimo k tem, da vztrajno dodajamo kamenčke v mozaik bolj srečnega jutri, kot pa da sedimo vsak na svojem hribu in se obstreljujemo s topovi. Nikoli ne škodi, če vsaj enkrat požreš svoj ponos in daš sebi, predvsem pa drugim priložnost. V slogi je moč!

Člani vseh treh društev, smo v ta projekt vložili veliko truda in prostega časa, da je Mežica bila deležna in srčno upam, da tudi še dolgo ponosna na ta majhen spektakel in neizmerno voljo do ustvarjanja. Glede na odzive vseh obiskovalcev, lahko z mirno vestjo rečemo, da nam je projekt zelo uspel in smo prepričani, da bo Mesto Toten Grob v nadaljnjih letih, razkrilo še veliko svojih temačnih zgodb, kajti se vanj vedno znova in znova naseljujejo grešne duše tega našega »dobrega« sveta.

Za nesebično pomoč, podporo in radodarnost pri projektu, se bi radi zahvalili, kmetiji Predovnik, Mlakar Zoranu, PGD Mežica, PORM Mežica, Narodnem domu Mežica, Občini Mežica, Plaznik Ivanu in Mavrič Juriju. Še enkrat, iskrena hvala!

Organizator: Izobraževalno - Kulturno društvo mladih Perkmandelci Mežica

Soorganizatorja; Šok Teater Mežica in Turistično društvo Mežica

Oglejte si tudi