Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

PODELITEV OBČINSKIH PRIZNANJ 2011

PRIZNANJA ŠPORTNIKOM

Komisija za podelitev priznanj na področju športa Občine Mežica je na podlagi Pravilnika o podeljevanju plaket in priznanj na področju športa v Občini Mežica ter prispelih vlog sprejela sklep, da se za leto 2011 podelijo naslednja priznanja:

PRIZNANJE »PERSPEKTIVNI ŠPORTNIK LETA«

prejme GAŠPER VODA, učenec 7. razreda Osnovne šole Mežica, judoist in gasilec. Gašper Voda, rojen 23. 1. 1999 je izredno marljiv učenec, ki se poleg šole posveča prostovoljnemu gasilstvu v Prostovoljnem gasilskem društvu Mežica in športu v Judo klubu Mežica. V gasilskem društvu izkazuje nesebičnost in pripravljenost pomagati drugim, v judo klubu pa uspešno trenira, napreduje  in tekmuje. Dosegel je že oranžno rumeni pas (6. kyu), omenimo pa še nekaj letošnjih uspehov s tekmovanj: osvojil je tretje mesto na pokalih Oplotnice in Lendave, še bolj zanimiva pa so prva mesta na pokalu Guštanja, na Palijevem memorialu v Ljubljani in na mednarodnem pokalu Kopra, oktobra pa je dosegel tudi prvo mesto na mednarodnem prvenstvu »BORSA OPEN 2011« v Mostarju v Bosni in Hercegovini. Na državnem prvenstvu Slovenije je dosegel odlično tretje mesto. Njegova delavnost in vztrajnost ter uspešna športna kariera so vzrok, da mu Občina Mežica podeljuje priznanje »Perspektivni športnik leta«.

 

PRIZNANJE »ŠPORTNIK LETA«

prejme NIKO ZORMAN, plavalec. Niko Zorman, rojen leta 1997,  opravi na teden 6 treningov v bazenu in 2 kondicijska treninga. Trdo in naporno delo mu že prinaša številne odlične rezultate. Omenimo le nekatere izmed njih: je državni prvak za leto 2011 v kategoriji dečkov na 200 m hrbtno, državni podprvak za leto 2011 v disciplini 50 in 100 m hrbtno, na istem tekmovanju v Novi Gorici je dosegel tudi tretje mesto v disciplini 100 m prosto in 400 m mešano, v štafetah pa je s soplavalci osvojil srebrno medaljo v disciplini 4x100 m mešano in bronasto medaljo v disciplini 4x200 m prosto. Na zimskem državnem prvenstvu v Mariboru je postal državni prvak v disciplini 200 m hrbtno, na istem državnem prvenstvu je postal državni podprvak v disciplinah 100 m prosto, 50 in 100 m hrbtno, v disciplinah 200 m in 400 m pa je dosegel tretje mesto. Dodajmo še, da je z osebnim rekordom na 400 m prosto zasedel prvo mesto v 1. krogu zimskega troboja v Velenju. Sodeluje na državnih in drugih tekmovanjih ter na plavalnih mitingih. Kmalu bo začel nastopati v kadetski reprezentanci, kar bo zagotovo  velik korak v njegovi športni karieri. Od leta 2005, ko se je prvič uradno pojavil na tekmovanju v avstrijskem Wolfsburgu, do danes je dokazal, da si zasluži priznanje »Športnik leta«.

 

PRIZNANJE »EKIPA LETA«

prejme EKIPA KADETOV ODBOJKARSKEGA KLUBA TAB MEŽICA. Ekipa kadetov Odbojkarskega kluba TAB Mežica je v okviru državnega prvenstva za kadete v sezoni 2010/2011 osvojila sedmo mesto med ekipami kadetov v Sloveniji. Za ekipo so nastopali kapetan Nace Lednik, Viljem Prepotnik, Gašper Jezernik, Rok Praper, Aleš Ipavic, Miha Borko, Matevž Gradišnik, Jurij Miler, Vid Peršak in Taj Vute. Trener te ekipe je bil gospod Bojan Ivartnik. Fantje so za dosežek trdo delali in pokazali so, da so prava ekipa in pravi športniki. Ekipa torej, ki si zasluži priznanje za »Ekipo leta«.

 

PRIZNANJE »EKIPA LETA«

prejme tudi ŽENSKA BALINARSKA EKIPA DRUŠTVA UPOKOJENCEV MEŽICA. Ženska balinarska ekipa Društva upokojencev Mežica je v letih 2010 in 2011 dosegla izjemne rezultate na medobčinskih, regijskih in državnih prvenstvih v balinanju. Na Šaterjevem memorialu so gospe skupaj z moško ekipo osvojile prehodni pokal, na regijskem turnirju so dosegle prvo mesto in se uvrstile na državno prvenstvo v Piranu, kjer so zasedle tretje mesto. Poleg tega so dejavne tudi v ligi, kjer so v sezoni 2010 in 2011 tretjič priigrale prehodni pokal, s tem pa ga je sekcija dobila v trajno last. V jesenskem delu lige so na drugem mestu, spomladi pa so bile prve. Na turnirju za pokal mesta Slovenj Gradec so balinarke zasedle prvo mesto, na Viktorjevem memorialu ženske in moški zasedli prvo mesto in skupno osvojili prehodni pokal.  Poleg naštetega se udeležujejo prijateljskih srečanj z drugimi društvi, kjer se mežiške balinarke praviloma odlično odrežejo. Članice ekipe Rozka Lujinovič, Rozka Zorman, Anica Abraham, Jerica Bivšek in Barbka Žlebnik  so si tako letos poleg drugih lovorik priigrale tudi priznanje »Ekipa leta«.

 

ZLATI GRB OBČINE MEŽICA

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občine Mežica je na podlagi Odloka o grbu, zastavi, občinskem prazniku in priznanjih v Občini Mežica predlagala, Občinski svet pa potrdil, da se letos ob občinskem prazniku  podelita naslednji priznanji:

 

PRIZNANJI »ZLATI GRB OBČINE MEŽICA«

 

ZLATI GRB OBČINE MEŽICA

prejme DRAGO KREVH za življenjsko delo pri Pihalnem orkestru Rudnik Mežica. Drago Krevh se je rodil leta 1955. Že zelo mlad je pokazal veselje do glasbe, zato so ga dvanajstletnega starši vpisali k pouku pozavne pri Pihalnem orkestru Rudnika Mežica, ki ga je takrat vodil dirigent Edo Mauhler. Hitro je napredoval in leta 1969 postal član pihalnega orkestra, kjer je kmalu začel igrati prvo pozavno. Ko je orkester pomlajeval izvršilni odbor, je del tega organa društva postal tudi Drago Krevh, po nekaj letih je bil izvoljen za podpredsednika orkestra. Na tej funkciji je nabiral izkušnje za naslednjo – leta 2001 je postal predsednik orkestra. Organizacija in vodenje orkestra sta postajali vedno bolj zahtevni, saj se je orkester nenehno pomlajeval, zato pa so bili potrebni tudi nakupi uniform in instrumentov. Prav pri tem se je letošnji nagrajenec še posebej dejavno udejstvoval. Vse zahtevnejši so postajali tudi koncerti, orkester je v tem času posnel  CD in DVD, pri vseh teh projektih pa je Drago Krevh odigral ključno vlogo. Pihalni orkester je potreboval in si želel tudi nov Glasbeni dom. Ob pomoči prijateljev pihalnega orkestra se je ta želja tudi uresničila. Velika angažiranost Draga Krevha pri pridobivanju projektov, iskanju sponzorjev, pridobivanju izvajalcev in njegovih več kot 2000 prostovoljnih delovnih ur so omogočili, da je nov glasbeni dom  na veselje godbenikov  zrasel in zaživel.  Drago Krevh si je s prizadevnostjo, veseljem in energijo, ki jo je izkazal pri delu v Pihalnem orkestru Rudnik Mežica, prislužil priznanje »Zlati grb Občine Mežica«.

 

ZLATI GRB OBČINE MEŽICA

prejme JANEZ GRAUF  za njegov prispevek k ugledu in večji prepoznavnosti kraja. Janez Grauf se je rodil leta 1954. Po poklicu je elektrotehnik, v prostem času pa že trideset let ljubiteljsko ustvarja v lesu. Njegove skulpture so izraz vsakdanjega življenja, a z globoko vsebino avtorjeve čustvene pripadnosti okolju, materialu in ljudem. Ustvarja dela s sakralno tematiko, reliefe kašč, preš in drugih zgradb, najznačilnejša pa so dela s tematiko delov človeškega telesa, zlasti izpovedne so njegove roke. Iz tega cikla velja posebej omeniti delo »Roke -  še bolj črno«, ki je bilo izbrano za državno razstavo natečaja Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije »Tudi črna je barva«. Obsežen opus njegovih umetnin bogati številne javne prostore, galerije, parke, župnišča in domove.

Janez Grauf je član LIKOS-a Murska Sobota, Združenja rezbarjev in modelarjev lesa Slovenije, Kulturnega društva Karinta Prevalje in Društva koroških likovnikov Ravne na Koroškem. Do sedaj je imel 5 samostojnih razstav v Mežici. Sodeloval je na več kot 90 skupinskih razstavah doma in v tujini (na Madžarskem, v Italiji) ter sodeloval na številnih domačih in mednarodnih likovnih kolonijah in srečanjih. Dosegel je tudi nekaj nagrad: na mednarodnem Festivalu Forma viva v Makolah je v treh letih prejel tretjo, četrto in drugo nagrado, na ustvarjalnem natečaju Turnišče pa dve tretji nagradi. V zadnjih letih se izpopolnjuje v kiparskih delavnicah pri akademski kiparki Dragici Čadež Lapajne. Kot priznan in cenjen oblikovalec podob lesa dobi Janez Grauf  priznanje »Zlati grb Občine Mežica«.

Oglejte si tudi