Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

9. FESTIVAL DRUGAČNOSTI

Galerija dr. Staneta Strnada v Splošni bolnici Slovenj Gradec je nekakšen logični kraj kjer se prične Festival drugačnosti. Letošnji je deveti. V ponedeljek zvečer je tu Društvo paraplegikov Koroške z otvoritveno slovesnostjo, v kateri so nastopili Blaž Jamnikar Pukl in družina Breznik odprlo pregledno razstavo slik in grafik paraplegika Mirana JERNEJŠKA. Kuhinja Splošne bolnice Slovenj Gradec je poskrbelo še za sladko in vitaminsko pogostitev. Razstava bo na ogled do 3.10.

Na žalost je odpadla gledališka predstava »Kako naprej« Gledališča slepih in slabovidnih Nasmeh, ki je bila predvidena za sredo 14. 9. v Kulturnem domu Slovenj Gradec.

Prostori knjižnice K.Meška so priročni prostor tako za predstavitveno razstavo kot predavanje. Tu je v petek 16. 9. kratkem kulturnem programu pozdravne govore predsednika Društva DLAN in strokovne sodelavke ob odprtju razstave »Luč je v mojih rokah«, popestrilo petje slepega glasbenika Draga Filača in branje proze pesnika Sebastjana Kamenika. Razstava - dela članov-ic društva gluhoslepih, fotografije iz njihovega delovanja bodo na  ogled do 5. 10. Sledilo je tematsko predavanje asist. dr. Simone Gerenčer Pegan.

V soboto 17. 9. so se na družabnem srečanju in kolesarjenju dobila razna društva invalidov in kolesarjev. V Evropskem tednu mobilnosti RRA Koroške in MO Slovenj Gradec v sodelovanju raznih društev pripravi pester program prireditev, ki so prvenstveno osveščevalne narave. A »Kolo povezuje« ima poleg te dimenzije še družabno in rekreativno. Okrepčani z koroškimi dobrotami smo krenili po neposrečeni mestni kolesarski stezi na izredno lepo kolesarsko pot po Mislinjski dolini. Pisana druščina nas je bila. Razne vrste invalidnosti:  paraplegiki, diabetiki, delovni invalidi, slabovidni, naglušni, »koronarci«, osteoporoza, črevesne bolezni, … pa razne vrste koles: ležeča kolesa na ročni pogon, priklopna kolesa (na invalidski voziček) brez in z električnim pomožnim pogonom ali priklopnim pogonom; ležeči nožni pogon, kolo z pomožnim elektro pogonom in »normalna« kolesa. Veseli smo bili udeležbe paraplegikov iz Gorenjske. Sicer nas je na povratku stuširalo, a se je udeleženec, če je želel, lahko umaknil v spremljevalni kombi. Prijetno druženje smo z nadomeščanjem z kolesarjenjem  izgubljenih kalorij stopnjevali na od sonca obsijani terasi Mladinskega kulturnega centra in Hostla Slovenj Gradec. Tu in že med potjo načete teme in ideje – zaradi udeležbe odgovornih za razvoj tudi kolesarskih poti - so tu bile še obširneje komentirane in obdelane. Sicer neformalno druženje se je tako spremenilo v pravo malo lobiranje. Zaključna misel- drugo leto povabimo še tiste, pa sosede, … saj kolo povezuje!

Z koncertom slepega pianista Zorana Škrinjara, na čelu ga je spremljal Tadej Kampl, je v sredo 21.9. v rojstno hišo Huga Wolfa prišel tudi jazz – in je navdušil! Zoran Škrinjar je profesionalni glasbenik s širokim spektrom znanj in aktivnosti. Deluje kot pianist, profesor glasbe in klavirja (za videče in slepe osebe), muzikolog, predavatelj na kongresih in tečajih, skladatelj, svobodni novinar na področju glasbe, organizator kulture slepih v Sloveniji in še kaj bi se našlo.

Skupaj z 18. Mirovniškim festivalom smo v petek 23.9. v centru mesta na Bazarju gostili 20 organizacij invalidov in tudi toliko humanitarnih organizacij – skupni moto je bil »v iskanju boljšega jutri: Gradimo mir!«. Nastopi na odru, delavnice, spremni dogodki obeh festivalov so si lepo harmonično sledili se prepletali in ustvarili prijetno vzdušje. Zabavno in poučno se je bilo sprehoditi po vseh stojnicah v centru mesta, po atriju graščine in galeriji.

Oglejte si tudi