Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Nenavadno dogajanje v naravi

V neobičajno toplih zgodnje novembrskih dneh je bil na obronkih gozdov okoli Mežice opažen nenavaden pojav.

Sprehajalce so presenetile čudne pikapolonice nenavadnih barv, še posebej pa njihova množičnost. V trenutku si na svojih oblačili lahko naštel po šest, osem, deset in več hroščkov; tu in tam je kateri pristal tudi na goli koži roke in obraza.

Rdeče pikapolonice s sedmimi pikami prislovično prinašajo srečo. Najdemo jih na voščilnicah, o njih pojejo otroške pesmice, sedmica, povezana s številom pikic na njihovih krilih, je pa itak pravljično število.

Morda se kdo  iz otroštva spomni tudi pesmice, ki jo je treba zrecitirati, medtem, ko ti pikapolonica,

ki si ji podstavil kazalec, da se je povzpela nanj,  počasi pleza do vrha : Pina bezina, pokaž mi ženina! In, kamor je odletela, tam nekje je že čakal ženin za mladenko.

Da bi se pikapolonice že kdaj prej pojavljale tako množično, se nihče ne spomni. Da bi pristajale na ljudeh tudi ne. Prav tako je poseben njihov videz – barve so lahko od rdeče, rumene, črne in rjave, število pik pa variira od 2 pa vse do 22.

Po kratki raziskavi se je izkazalo, da so nenavadni hroščki verjetno azijske, oziroma kitajske pikapolonice, ki so jih pred časom od tam uvozili v Evropo, da bi (bolj učinkovito kot domače) uničevale listne uši.

A kot se rado zgodi ob poseganju človeka v naravo, so se uvožene živalice razmnožile čez vse meje in ne uničujejo le uši ampak tudi domorodne pikapolonice ter druge žuželke. Škodijo tako čebelarjem kot vinogradnikom, povzročajo pa lahko tudi alergijo.

Nimajo naravnega sovražnika in se širijo po Evropi. Vedno več jih opažajo tudi po Sloveniji. Pred zimo se zbirajo in iščejo primerno zavetje – ponekod se zbirajo na fasadah, menda jih je tudi po več sto in pogosto silijo v stanovanje, na toplo.

Pravega recepta, kako se spopasti z njimi, zaenkrat ni. Uničevanje z insekticidi škodi tudi avtohtonim žuželkam, mehanično uničevanje je vprašljivo, morda nam ostane le upanje, da bo narava sčasoma sama uravnovesila stanje, ki ga je s svojo nepremišljenostjo povzročil človek.

 

 Ida Paradiž

Oglejte si tudi