Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

DEPRESIJA JE OZDRAVLJIVA

25. oktobra sem v Mladinskem centru AIA govorila na temo Depresija je ozdravljiva in s svojo lastno izkušnjo in z izkušnjo svojih strank dokazovala, da je vse mogoče.

Svetujem in predavam na področju osebnega in skupinskega svetovanja s področja Osebne rasti, reševanja osebnih in družinskih problemov, ter zdravljenja depresije. Vse se začne v naših mislih. Robin S. Sharma je zapisal: "Um je največji dar narave. Um je čudovit služabnik, toda grozen gospodar. Če si začel razmišljati negativno, je to zato, ker nisi skrbel za svoj um in si nisi vzel časa, da bi ga usmeril v pozitivno. Spomni se, da je um kot vsaka druga mišica v telesu. Ali ga uporabljaš ali pa propade."

Korak za korakom lahko negativne misli spremenite v pozitivne misli. Nekje sem prebrala: "Raziskovalci kot je Bruce Lipton, Ph.D., so pokazali, da naše misli, zavestno ali nezavedno, globoko vplivajo na naše telo – na celični ravni in na samo DNK. Čas je pokazal, da negativen govor in negativna prepričanja, negativno vplivajo na naše blagostanje in zdravje." Dobra novica je, da kadarkoli lahko sami svoje misli obrnemo v pozitivne, bolj vesele misli... Vsak človek je gospodar svojih misli in prepričanj.


Opisala bom zgodbo moje stranke, ki sem ji uspešno pomagala iz njene žalosti, depresije ...

Pred kakšnim letom me je poklicala gospa, zelo žalostna, v depresiji, stara okoli 40 let, zaposlena, poročena, mati… Že dalj časa ni imela nobene volje več do življenja, ni se hotela ne umivati, ne skrbeti zase, kaj šele za družinske člane. Večinoma je razmišljala o tem, kako naj konča svoje življenje, ker rešitve ni več videla. Sama sebi se je gnusila, bila si je odveč. Prosila sem jo, naj mi zaupa vsa svoja huda doživetja, vse stiske in katastrofe. Med pogovorom je začela jokati, pripovedovala je, kako ji psihiatri samo menjavajo zdravila, obiskala je tako zdravilce kot terapevte, a rešitve nikjer. Dejala, je, naj  ji vsaj toliko pomagam, da otroke spravi do kruha. Predlagala sem ji, da začneva skupaj spreminjati njen svet.  Strinjala se je. Povedala sem ji, da ne bo enostavno, ampak s potrpežljivostjo, vztrajnostjo, redom in disciplino vedno pride rezultat. Kot na primer: preden zraste krompir, ga je treba posaditi, pleti, okopavati … Preden slikar nariše lepo sliko, je platno prazno, potem pa nanaša vedno več barv, dokler ne dokonča prelepe slike.  Ravno tako je z delom na sebi, vsak dan počasi se negativni odnos do življenja spreminja v pozitivnega.


Prva naloga je bila, da začne vsak dan pisati dnevnik. Pa ne enega, dva dnevnika. V prvi  dnevnik naj zapisuje vse, kar je naredila tisti dan, kdaj je vstala, kaj je pojedla, koliko je bilo športne aktivnosti, hoja v naravo. Poudarek je, da naj bo vsaj eno uro ali več na svežem zraku, uživa čim več sveže zelenjave in sadja, naj popije veliko vode, zeliščnih čajev. Priporočila sem ji tudi vsakodnevno molitev oz. meditacijo – kar seveda želi. Ali pa upošteva samo to, da se pred spanjem zahvali za vse ljudi, okoliščine, ki so jo razveselile. Enako stori zjutraj. Obstaja več vrst meditacije (pozor: meditacija ni beg pred realnostjo, temveč način, kako lahko svojo intuicijo in racionalno zavest uskladimo). Primer: Udobno se usedemo na stol. Zapremo oči. Ne razmišljamo ničesar, ali pa si predstavljamo belo zlato svetlobo, ki prihaja iz vesolja in nas objame v vsej svoji veličini. Obstaja možnost, da se osredotočamo na vdih in izdih. Vsak po svoje. Meditiramo 10 -15 min zgodaj zjutraj ali zvečer. Postopoma lahko 1 uro na dan. Meditacija popolnoma umiri človeka, sprosti napetosti, učinki stresa bodo izginili – pospešen srčni utrip, zvišan krvni pritisk, glavoboli, težave z želodcem (zaradi stresa), mišična zakrčenost; povečala se bo tudi zmožnost koncentracije.  Zelo pomembno! Meditacija upočasni razpadanje možganskih celic po 35. letu in je učinkovita metoda boja proti depresiji.

Drugi zvezek pa je namenjen zapisu negativnih čustev, strahov, panik, ki jih bova predelovali, ko me obišče oz. sva se dogovorili tako, da imava svetovanje kar vsak dan po telefonu, da mi sporoči o vseh svojih aktivnostih. Prve dni je bilo zelo težko. Gospa je imela veliko vprašanj, ali ima vse to smisel. Kdaj bo rezultat, je velikokrat vprašala, a že po 14. dneh se je začela “prebujati” in veseliti vsakega dne posebej.

Še eno pravilo je branje knjig. Predlagala sem ji vrsto pozitivnih knjig. Čeprav ni želela brati, se je veselila vsake knjige posebej. odprl se ji je nov svet in zavedanje, da depresija ne obstaja. Da smo mi kreatorji svojih misli. Sam se odločaš, ali boš izbral pozitivne ali negativne misli. Počasi je začela vesela hoditi v službo, počasi spet v družbo, ni se več zapirala med 4 stene. S prijateljicami je spet začela hoditi na kavo. Za “treniranje” možganov je sem in tja igrala karte, človek ne jezi se, spomin. Vsak večer je pregledala, kaj je uspela narediti tisti dan in bila zelo hvaležna. Počutila se je vedno bolj radostno in veselo. Sem in tja jo je še prevzelo malodušje, ampak to je popolnoma “normalno”, ko se človek postavlja na noge … Naučila se je tok negativnih misli obračati v pozitivno. Če se ni počutila dobro, je raje pogledala kakšen humoristični film in se od srca nasmejala – to ji je dvignilo razpoloženje, ali pa je prisluhnila dobri glasbi. Vsako jutro mi je poročala, kako napreduje. Ob strani ji je stala cela družina. Gospa je počasi opustila vsa uspavala, pomirjevala ter svoje življenje prijela v svoje roke. In dejala mi je, da želi živeti tudi, ko bodo otroci pri kruhu, da želi videti in skrbeti za vnuke …

Danes se počuti več kot odlično. Dobro ve, kaj pomeni vrtinec negativnih misli… In dobro ve, da je sama odgovorna za svoje misli in za razpoloženje.  Na življenje gleda z lahkoto, še vedno bere knjige, si ponavlja pozitivne afirmacije, piše v dnevnik cilje, načrte za naprej.

Vesela sem, da je moja zgodba in moje svetovanje rešilo že marsikatero življenje. Hvala Blanki in Branetu Tomšič, ki opravljata res veliko poslanstvo, da v Mladinskem centru AIA združujeta ljudi,  nam predavateljem pa omogočita, da se s predavanji približamo tistim, ki našo pomoč oz nasvet potrebujejo.


Besedilo in foto: Barbka Špruk

Oglejte si tudi