Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Vzhodni prizidek Osnovne šole Mengeš dobil končno zunanjo podobo

Vzhodni prizidek OŠ Mengeš, ki se je začel graditi julija med šolskimi počitnicami, je s streho, vgrajenimi okni in fasado dobil končno zunanjo podobo. Izvajalec je v decembru začel z gradbenimi deli v notranjosti, ki bodo zaključena v pomladnih mesecih. Med gradnjo elektro stojnih inštalacij bo občina pripravila razpis za notranjo opremo, ki se bo vgradila pred začetkom novega šolskega leta 2017/2018. Šola bo z izgradnjo vzhodnega prizidka pridobila 6 novih učilnic in kabinete. Prostorska stiska šole pa s tem še ne bo rešena. Občina načrtuje še gradnjo nove športne dvorane in  preureditev obstoječe telovadnice v jedilnico in kabinete.
OŠ Mengeš je že danes ena večjih osnovnih šol v Sloveniji, ki se z naraščanjem prebivalstva v občini, predvsem priseljevanja mladih družin, vsako leta srečuje z novimi izzivi.
V poletnih počitnicah 2016 je bil obnovljen prezračevalni sistem in vodovod v kuhinji. Sedaj je odvod kuhinjske nape speljan skozi rekuperator, kar zmanjšuje energetske izgube in preprečuje nastajanje zdravju škodljivega podtlaka v jedilnici. Obnovljen je bil tudi dotrajani vodovod.

Med poletnimi šolskimi počitnicami pa se je začela tudi gradnja vzhodnega prizidka, ki je po arheoloških izkopavanjih, zaključenih vseh postopkih izbire izvajalcev, začetku gradnje juliju dobil končno zunanjo podobo konec novembra. Zunanja gradbena dela so bila zaključena v slabih štirih mesecih, v novembru je bila zgrajena streha, vgrajena so bila okna in vrata, izvajalec je odstranil žerjav in zaključil fasado. 

Izvedbena dela potekajo po terminskem planu in izvajalec bo v decembru nadaljeval z notranjimi gradbeno obrtniškimi deli, ki bodo zaključena predvidoma v pomladnih mesecih. V zaključni IV. gradbeni fazi, po vgrajenih elektro in strojnih instalacijah, se bo začelo s pripravo razpisa za notranjo opremo za 826 kvadratnih metrov površin, ki jih sestavlja šest učilnic, kabineti, skladišče, prezračevalni sistem in posebni učilnici za tehnični pouk in gospodinjstvo. Notranja oprema bo naročena po opravljenem javnem razpisu in zaključenim postopkom izbire. Oprema bo dobavljena predvidoma v začetku poletih šolskih počitnic ter med poletnimi počitnicami tudi vgrajena. 

Z izgradnjo vzhodnega prizidka prostorska stiska osnovne šole ne bo rešena. V občini Mengeš se je v zadnjih letih priselilo veliko novih prebivalcev in projekcije prebivalstva kažejo, da se število vpisanih učenk in učencev iz 736 v šolskem letu 2016 lahko v prihodnjih letih poviša tudi na 850 vpisanih učenk in učencev. Tudi zato so na občini že začeli s prvimi aktivnostmi za izgradnjo nove športne dvorane. V letu 2017 načrtujejo pripravo potrebne projektne dokumentacije in izbire izvajalcev ter v letu 2018 gradnjo hkrati s preureditvijo obstoječe telovadnice v kabinete, knjižnico in kuhinjo. 

 

Besedilo in foto: Tina Drolc za Občinsko upravo

 

Oglejte si tudi