Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
15°C
2°C
Oceni objavo

Srečanje najboljših športnic in športnikov Občine Mengeš 2016

V četrtek, 23. februarja 2017, je v Kulturnem domu Mengeš potekalo srečanje najboljših športnic in športnikov Občine Mengeš v leti 2016. Srečanje je povezoval Anže Bašelj, ki je vse navzoče nagovoril z uvrstitvijo občine Mengeš na športni zemljevid Slovenije, kjer je njeno mesto glede na število in barvo športnih dosežkov nedvomno višje kot 69. mesta, ki ga zaseda glede na velikost. Prvo srečanje najboljših športnic in športnikov je župan Občine Mengeš, Franc Jerič, zaključil z obljubo, da bo postalo tradicionalno in vsem zaželel veliko športnih dosežkov: »Ne šteje vedno samo zmaga, prvi in zadnji sta vedno lahko le dva. Pomembne so tudi vse uvrstitve vmes, saj šport prinaša navade ter izkušnje o vzponih in padcih, ki so pomembne za celo življenje.« Pokale in priznanja sta podeljevala Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Bogomir Ropotar, podžupan Občine Mengeš.
Zadnji teden pred zimskimi počitnicami je se v Kulturnem domu Mengeš zbralo več kot 50 najboljših športnic in športnikov Občine Mengeš leta 2016. Srečanje športnikov je potekalo prvič in je bilo v polni meri usmerjeno v športnice in športnike, saj jih je po predstavitvi rezultatov Anže Bašelj na odru zastavil vprašanje ali dva. Tako smo jih lahko tudi podrobneje spoznali.

V uvodnem delu jih je pozdravil župan Občine Mengeš, Franc Jerič, nagovoril je tudi vse njihove mentorje, trenerje in starše, ki športnike spremljajo pri njihovih vzponih in padcih: »Povabilo danes je bila najmanj bronasta medalja na državnem prvenstvu, kar je od vseh vas zahtevalo veliko truda. Čestitam vam za dosežen uspeh, hkrati pa bi se zahvalil tudi vašim mentorjem, trenerjem in staršem, ki vas pri vaših prizadevanjih podpirajo. Vsi skupaj vas bomo podpirali tudi v letu 2017.«

Anže Bašelj je na oder najprej povabil ekipo PGD Loka, prva skupina, ki so jo sestavljali Matic Lipovšek, Maks Lipovšek, Lili Džajić, Marko Mali, Maj Purnat, Žan Luka Burger, Anžej Šarc, Miha Justin, Jure Slabanja, Aljaž Zajc in Jan Jeločnik, je osvojila tretje mesto na državnem gasilskem tekmovanju za pionirje v Kopru. Druga ekipa, ki so jo sestavljali Urban Ručigaj, Matej Mitrovič in Matej Cimerman, pa je osvojila drugo mesto na državnem tekmovanju društvo mladi gasilec. Pojasnili so, da na tekmovanju ni odločalo le znanje o vezanju vozlov, ampak tudi zanje s področja gasilstva in gašenja na splošno.

Na odru se jim je pridružila ekipa gorskih kolesarjev, ki so jo sestavljali Eva Jagodič, Calcite bike team, Ana, Luka in Meta Janežič iz ekipe Energijateam.com. Vsa dekleta so na državnem prvenstvu zmagala, Luka je bil med dečki tretji. Ana je pojasnila, da trenirajo približno 5 krat na teden, način in intenzivnost treninga pa sta odvisna tudi razporeditve in ranga tekme. V letu 2017 si želi izboljšati rezultat evropskega prvenstva.

Sledila je podelitev priznanj in predstavitev tekmovalk PŠ Miki, Katje Reven, Tanje Vdovč, Melise Špajzar, Maruša Gale in Zoi Mav. Poudarile je, da si priznanje najboljše športnice Občine Mengeš leta 2016 štejejo v veliko čast.

Največja med najboljšimi tekmovalkami pa je bila Pia Zupan iz Ženskega košarkarskega društvo Ledita, ki je dosegla vrhunski rezultate na mladinskem svetovnem prvenstvu, najprej, ker je bila izbrana v slovensko mladinsko reprezentanco, potem pa še z doseženim naslovom evropskih mladinskih prvakinj. Pojasnila je, da je bila to zahtevna, vendar enkratna izkušnja. Treningi so bili celo poletje, tudi 3 do 4 krat na teden, vendar se je na koncu, ko so dosegle prvo mesto, vse izplačalo.

Anže Baš je nato na oder povabil Mateja Merčuna, člana Kolesarskega društva Rog, in Katjo Jeretina, iz Kolesarskega kluba Adria Novo mesto. Oba sta dosegla vrhunske rezultate v svojih kategorijah, Matej je ravno v letu 2017 prešel v višjo kategorijo in priznal, da so treningu sedaj daljši, bolj zahtevni, a da si bo še naprej prizadeval za osvajanje prvih mest. Katja Jeretina je bila zardi študijskih obveznosti zadržana in  bo pokal prevzela kasneje.

Nato so oder zavzele tekmovalke in tekmovalci Smučarko skakalnega kluba Mengeš. Med najboljše športnice in športnice občine Mengeš 2016 so se umestili Živa Andrič, Benjamin Bedrač, Taj Ekart, Nik Bergant Smerajc, Jure Močnik, Leon Šarc, Alen Pestotnik, Jaka Perne, David Sitar, Timo Šimnovec, Tit Voranc Božič, Teo Herbstritt in Anže Lanišek. Pojasnili so, da imajo treninge 5 krat na teden, ob sobotah pa navadno še tekme. Žal so zime bolj slabe s snegom, ampak to ne vliva na njihove rezultate in ambicije.

Na oder so nato po svoje nagrade stopili člani Sankukai karate kluba Domžale, Jan Keržič, Nik Čelan in Aljaž Jan, ki organizirano trenirajo 3 do 4 na teden. Pojasnili pa so tudi, da je za doseganje najboljših rezultatov potrebno vaditi, predvsem raztezne vaje, tudi doma.

S tem se je zaključil prvi sklop podelitve, najboljših malih in mladih športnic in športnikov občine Mengeš 2016.

Sledila je predstavitvena točka, ki sta jo skupaj pripravila Jan in Nik iz Sankukai karate kluba Domžale.

Drugi sklop prireditev je začel Anže Bašelj s predstavitvijo tekmovalcev Športnega društva Sonkal, Arneja Plos, Rona Janežič, Taja Janežič, Filipa Getov Samardžija, Kristine Momčilov, Dejana in Stefana Zarić. Med najbolj perspektivnimi je Dejan Zarić, ki je na svetovnem prvenstvu do 69 kg dosegel drugo mesto. Brat, Stefan Zarič, je pojasnil, da Dejan po prehodu v nov klub napreduje zelo hitro in da se poznajo kvalitetni treningi ter seveda bratova nadarjenost.

Naslednja številčnejša ekipa je bila ekipa Športnega društva Partizan, ki so jo sestavljali varovanci Dejana Orešnika, Ana Tofant, Katarina Stražar, Luka Trtnik, Nika Kobetič, Vita Kobetič, Sara Stražar, Tilen Šalja, Tara Kobetič, Gaja Kobetič, Dejan Jokič, Eva Šobar in Nejc Erjavec. Pojasnili so, da trenirajo do 8 krat na teden in da je to odvisno od razporeditve in pomembnosti tekem. Anže Bašelj je na oder povabil tudi trenerja, ki je pojasnil, da ne potrebujejo vsi enakih treningov, zato jih prilagaja tekmovalkam in tekmovalcem. Hkrati je odgovoril, da je treniranje najstnikov le obdobje gradnje odraslega športnika in da se prizadevnost in tekmovalnost pri najstnikih ne razlikuje glede na starost drugih tekmovalcev. Prav gotovo pa šport po njegovem mnenju pozitivno vpliva na gradnjo najstnikove osebnosti in samozavesti.

Srečanje najboljših športnikov je župan Občine Mengeš, Franc Jerič, zaključil z obljubo, da se zopet srečamo ob letu osorej: »Želim vam, da tudi v letu 2017 v svojih panogah dosežete kar ste si zastavili in da pri tem kar se da uživate. Prav gotovo ni vedno lahko in da vse uvrstitve danes niso zapisane, vendar se lahko največ naučimo prav z vztrajnostjo, tudi takrat ko nam mogoče ne gre več tako dobro.«

 

Besedilo: Tina Drolc
Foto: Sandi Zajc

Oglejte si tudi