Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

"Gvant, bertah in koravde"

V sklopu prednostne naloge vrtca Mengeš smo v mesecu kulture pripravili razstavo starih oblačil, obutve in dodatkov.  S pomočjo staršev nam je uspelo narediti bogato in raznoliko razstavo.

Pri zbiranju predmetov smo se morali vrniti za kar nekaj desetletij nazaj, in sicer prav k praprababicam in prapradedkom. Moda se je v tistih časih naglo spreminjala, vse od delavskih do gosposkih oblek. Prevladovale so enolične, umirjene barve (rjava, bela). Kroji so bili enostavni in večinoma izdelani po »istem kopitu«. Uspelo nam je pridobiti tudi nekaj dragocenih kosov oblačil, med drugimi žensko in moško gorenjsko narodno nošo, za primerjavo pa  smo imeli tudi ljubljansko nošo, ki je veljala za bolj gosposko. V času po 2. svetovni vojni je bila za takratno modo značilna večja količina modnih dodatkov, tako za ženske (rute, muf, koravde, krzno, torbice, pokrivala, rokavice, plet, cekar) kot za moške (kravate, cilindri, pokrivala).  Na razstavi smo si lahko ogledali tudi motoristično in smučarsko opremo, garnituro za dojenčka, spodnje perilo, elegantne ženske obleke ter obutev za vse generacije.

Razstavni prostor smo obogatili s predmeti iz preteklosti, kot so kolovrat, zibka, sesalec, palica, prti, model za maslo, krtače za čiščenje oblačil in obutve.

Brskanje po skrinjah starih oblačil je bilo za nas, mlajšo generacijo, zelo zanimivo, predvsem pa poučno. Vsem staršem ter sodelujočim na razstavi se iskreno zahvaljujemo, saj nam brez vas ne bi uspelo. 


Besedilo: Maja Janežič, Nuša Rogelj, Petra Vodlan
Foto: Jernej Ogorevc

Oglejte si tudi