Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Srebrni jubilej Župnijske karitas Mengeš

Na isti dan, 19. januarja, kakor leta 1991, ko je bila med prvimi v Sloveniji ustanovljena Župnijska karitas Mengeš, so njeni sodelavci delovno in predvsem brez velikega pompa proslavili 25-letnico delovanja. Danes je to skupina 34 prostovoljk in prostovoljcev, katerih humano delo je zvečine cenjeno in osrečujoče, včasih pa tudi neprijetno in težko, saj prihajajo po pomoč ljudje različnih nazorov in s prošnjami, ki jih ni lahko izpolniti.

Praznovanje so začeli delovno ob 16. uri, ko so se za dve uri kakor vsak torek odprla vrata pisarne in skladišča. Nadaljevalo se je s sv. mašo, ki jo je ob 18. uri daroval mengeški rojak Tine Skok ob somaševanju župnika Janeza Avsenika in duhovnega pomočnika Štefana Babiča. Po sv. daritvi so se sodelavci zbrali v Župnijskem domu sv. Mihaela ter ob prigrizku in soku nazdravili srebrnemu jubileju dobrodelnosti. Prijetno in skromno! Voditeljica ŽK Jerca Stopar se je z izbranimi besedami spoštovanja zahvalila vsem sedanjim in bivšim sodelavcem, tudi tistim, ki že uživajo nebeško kraljestvo, za požrtvovalno in nesebično delo skozi vsa »srebrna« leta. S pohvalnimi besedami o preteklem delu in spodbudnimi za prihodnost je spregovoril tudi župnik Janez, ki ima o sodelavcih in njihovem delu visoko mnenje ter jih z veseljem podpira. Ne nazadnje so prav v času praznovanja dobili v svojih lepo urejenih prostorih novo centralno ogrevanje.

Ob koncu je treba povedati še, da so pred kratkim imeli visok obisk predstavnikov Slovenske karitas, Škofijske karitas Ljubljana, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropske komisije iz Bruslja. Gostje so bili prijetno presenečeni nad urejenostjo prostorov, načinom dela, ponudbo in prijaznostjo prostovoljk. Celostna podoba Karitas je bila pohvaljena, češ da je ena najbolje vodenih in urejenih Župnijskih karitas v Sloveniji. To mi je zaupala predstavnica Slovenske karitas Andreja Urh. Zato smo na Župnijsko karitas lahko upravičeno ponosni.  Vse to zmorejo le tisti, ki imajo veliko srce.

 

Besedilo in foto: Jože Brojan 

Oglejte si tudi