Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Obrezovanje sadnega drevja in jagodičevja

Turistično društvo Mengeš je v sredo, 2. 3. 2016, ob 16. uri organiziralo prikaz kako je potrebno obrezovati drevje in grmičevje. Zbrali smo se v sadovnjaku Franca Pavriča, na Rašiški cesti v Mengšu. Prikaz obrezovanja je vodil priznani strokovnjak iz kluba GAIA g. Vanes Husić. Predavanje je bilo izredno  zanimivo, prikazano je bilo:
  •  Kako na sadnih drevesih, še v zimskem času prepoznati popke, ki bodo cveteli.
  •  Obrezovanje drevesa moramo pričeti vedno od vrha navzdol. Tako lahko obrežemo tako, da bodo sončni žarki obsijali celotno drevo.
  •  Vse bolne veje moramo odstraniti.
  •  Da ne prenašamo okužbe iz bolnih vej na zdrave moramo vedno imeti orodje za obrezovanje razkuženo v raztopini »kuprablava«.
  •  Kako na sadnem drevju pripraviti rodni les na katerem bodo rasli sadeži prihodnje leto.
  •  Kako obrezati posamezne veje, da na mestu obreza ne bodo pognali novi poganki ali pa, da bodo, če to želimo.
  •  Kako pripraviti rez na deblu ali debeli veji, da bo na tem mestu pognal nov popek – nova veja.
  •  Če je le možno si čas obrezovanja izberemo tako, da v prihodnjih dveh dneh po obrezovanju ne bo padal dež.
  •  Po obrezovanju je potrebno na drevesu vse odreznine, ki so večje od 2 centimetrov zaščititi s cepilno smolo. Po obrezovanju je potrebno celotno drevo poškropiti s »kuprablavom« ali podobnim sredstvom.

V nadaljevanju je bilo prikazano kako obrezujemo: robide, maline, rdeči in črni ribez ter ameriške borovnice. Pri obrezovanju grmičevja je g. Vanes posebno pozornost posvetil tudi redčenju grmičevja in odstranjevanju starejših vej. Prikazano je bilo tudi kako, proti koncu februarja in v začetku marca, s potaknjenci razmnožujemo rdeči in črni ribez.  Nato smo se lotili obrezovanju grozdja. Spoznali smo kaj na trti pomenijo »kondoni« in »šparoni«. Da trta dobro rodi jo je potrebno kar močno obrezati.

Kar prehitro sta minili dve uri in ob 18. Uri nas je zajel mrak, toda predavatelj  je bil še vedno pripravljen odgovarjati na posamezna vprašanja radovednih poslušalcev, ki se nas je zbralo okrog 40. Predsednica Turističnega društva Mengeš g. Zorka je obljubila, da bo tako predavanje, ki ga je društvo organiziralo že četrto leto zapored, organizirano tudi prihodnje leto.


Besedilo in foto: Franc Zabret T.

Oglejte si tudi