Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Pomladno razpoloženje pri tabornikih

Februarska akcija »zimorajanje« nas je to leto popeljala na prizorišče svetovnega pokala v biatlonu, Pokljuko. Člani društva RUP Mengeš smo namesto teka v smučini raje izbrali sankanje po pobočjih, kepanje ter ostale snežne zimske aktivnosti.
Dan se je začel na osrednjem hribu s sankanjem, ki je bilo popestreno s številnimi padci, vzkliki ter glasnim smehom otrok. Po okrepčitvi smo vzeli pot pod noge ter se odpravili v gozd, kjer so smreke poskrbele za dodaten izziv pri spuščanju po belih strminah. Povratek domov je bil za razliko od celotnega dne precej mirnejši, saj je pester program dodobra izžel še zadnje atome energije, ki pa je še kako prav prišla med vikendom, ki je sledil.

Klub kamniških študentov namreč vsako leto organizira tradicionalni pohod na Svetega Primoža nad Kamnikom. Tridnevni dogodek, dobrodelne narave, ki je letos potekal od 3. do 5. marca, je med drugim k udeležbi vzpodbudil tudi mengeške tabornike. Za dodatni izziv smo na pot krenili že okrog pol šeste ure zjutraj in tako pravočasno ujeli prve sončne žarke dneva, ki pa so se na žalost sramežljivo skrili za oblake. Odprave se je udeležilo šest nadobudnih članov, vsak pa je s svojim podpisom na vrhu prispeval 50 centov družini v stiski.

V tistem tednu pa je na dan žena potekal tudi  vsakoletni občni zbor mengeških tabornikov, in sicer v prenovljeni taborniški hišici, za kar se iskreno zahvaljujemo Roku in Urbanu ter ostalim, ki so na kakršenkoli način pomagali pri prenovi. Zahvala gre v veliki meri tudi Občini Mengeš, ki je prispevala k našemu projektu.

Srečanje smo otvorili s taborniško himno ter Mežkovo pesmijo Siva pot, ki jo je ob glasbeni spremljavi zapel vod MČ. Sledila so letna poročila starešine, gospodarja ter načelnice Urške, ki je letos svoj naziv predala zdaj že novemu načelniku rodu upornega plamena, Blažu Slabajna. Na svoj račun so prišli tudi povabljeni gosti, med katerimi ni manjkal niti predstavnik gasilskega društva, predstavnik veteranov ter podžupan Občine Mengeš.

Zgodnje dopoldanske ure sobote, 18. marca, so v letnem gledališču Mengeš potekale v ekipnem taborniškem duhu, saj je vod GG-jev pod mentorjem vodnika Blaža Slabajne organiziral GG projekt na temo popotovanja v vesolje, kjer so se ekipe mlajših članov med seboj pomerile v nekakšni planetarni izvedbi igre Monopoly. Vsaka ekipa je igro začela z izdelavo lastne zastave, s katerimi so kasneje označili lastništvo na planeti, ki so jih osvojili. S tem namenom so moštva opravljala posebne misije, na katerih so si prislužila dragocene zvezde, ki so služile kot neke vrste denar za trgovanje v osončju. V sklopu misij so morali biti taborniški astronavti kos najrazličnejšim izzivom, kot je na primer streljanje balonov s fračo, balinanje, izdelava papirnatih raket in metanje plastenk, nekaj znanja pa so morali pokazati še v miselnem kvizu. Dan je bil uspešen za vse člane taborniške odprave, ključno za vodnike, ki so pomagali voditi misije, saj je vod GG kot tudi njihov mentor delo opravil nad pričakovanji in si ob tem zasluži veliko pohvalo. Zvečer ne pozabite pogledati v jasno zvezdnato nebo, morda vam uspe ujeti utrinke naših popotnikov, ki vas tako pozdravljajo s svoje medzvezdne pustolovščine.

Popoldansko vzdušje pa je bilo bolj delovne narave, saj je na istem mestu potekala delovno-čistilna akcija, kjer so člani RUP Mengeš marljivo grabili listje, čistili ploščad, odstranili vejevje in tako olepšali okolico letnega gledališča. Vsem pridnim pomočnikom se iskreno zahvaljujemo!
Zadnji vikend marca so se štirje vodniki udeležili še 40. nočnega orientacijskega tekmovanja (NOT) v Velikih Laščah. Po dobrih šestih urah hoje po gozdu, naluknjanem z vrtačami, so se s skoraj vsemi najdemi kontrolnimi točkami vrnili na cilj, kjer so se okrepčali z makaronovim mesom - specialiteta vsakega orientacijskega tekmovanja, nato pa utrujeni prenočili v tamkajšnji osnovni šoli.

 
Besedilo in foto: Ela Praznik

Oglejte si tudi