Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Umetnik na mesec – Maja Jurše

Ta mesec se nam predstavlja Maja Jurše iz Maribora, diplomirana kulturologinja vzhodne Azije in komparativistka splošnega jezikoslovja, ki v svojem prostem času popije veliko kave, še več pa se ukvarja z kaligrafijo, grafičnim oblikovanjem, montiranjem video posnetkov ter ustvarjanjem risb, akvarelov, akrilov, kolažev …

Nadvse rada potuje, bere knjige in ob znanju japonščine raziskuje tudi ostale jezike, kot so korejščina, perzijščina, irščina. Ustvarja že od malega, resneje pa se je risanju posvetila v času srednje šole. Leta 2011 je za estetsko najprivlačnejši in inovativen video na mednarodnem tekmovanju prejela prvo nagrado, potovanje v Korejo. Več ali manj ustvarja za lastno zadovoljstvo, kakšna dela podari tudi svojim prijateljem.

Tokrat Maja Jurše prvič razstavlja v Mladinskem centru Mengeš in na ogled je nekaj njenih najosupljivejših risb, izdelanih s tušem in navadnimi kemičnimi svinčniki, slik iz vodenih barv ter časopisni kolaž. Fantazijski svet, hibridne antropomorfne figure in portreti so praviloma manjših formatov, barve pa so omejene na črno-bele, hladne. Dela, narejena iz vodenih barv, so bolj barvita, drzna in vihrava, globina je bolje izražena, v gledalcu hitreje vzbudi kup občutkov, spominov. Po drugi strani pa so risbe v tuš tehniki striktno črno-bele, bolj objektivne in močno dekorativne. Spominjajo na računalniško grafično umetnost, a so vseeno unikatne, risbe, ustvarjene s precejšno mero preciznosti in potrpežljivosti.

Minimalistične, čiste podobe oseb, postavljene v ornamentne okvirje, delujejo brezčasno, brezmadežno in hkrati odmaknjeno, nedosegljivo, alternativno, modno.

Navdih za njena dela so neomejen mističen, fantazijski svet, brezmejnost ornamenta, moč linije, neverjetni človeški ter živalski svet, organskost, sodobna grafična umetnost, artistični citati, majhne podrobnosti ter umetniki kot Alfons Maria Mucha in Daehyun Kim. Iz vsakodnevnega čečkanja in skiciranja vsega mogočega lahko kaj kmalu pričakujemo še več izpiljenih del, ki nas bodo popeljala v presunljiv svet privlačnih,  karizmatičnih bitij.

 

Besedilo in foto: Maša Žekš

Oglejte si tudi