Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Veliko "Stolov" v Kulturnem domu Mengeš

Likovno društvo Mengeš je Teden ljubiteljske kulture začelo že v petek 12. maja 2017 v Domu starejših občanov Ljubljana Moste - Polje, kjer so lahko oskrbovanci in obiskovalci sledili ustvarjanju velike stenske slike iz 10 platen, ki bo krasila preddverje doma.
Druga prireditev v Tednu ljubiteljske kulture je bila 17.5.2017, ko je Likovno društvo Mengeš odprlo  likovno razstavo, ki je v preddverje Kulturnega doma ponovno prinesla nekaj novega, drugačnega... Razstavo so preprosto imenovali »Stol«. Zbrane je nagovorila in predstavila razstavo predsednica Leonida Goropevšek.

Skozi zgodovino je stol najprej predstavljal moč in položaj, s časom pa je postajal vse bolj udoben in dostopen. Skozi čas se je spreminjala oblika, ki je bila povezana z materiali in z razvojem tehnologije. Preprosta definicija stola je, da je stol kos pohištva namenjen za sedenje. Danes stol nima le funkcije sedenja, ampak je lahko pomemben element v prostoru.        

Zakaj  stol? Izziv, da vsak zase likovno upodobi stol,  ki bo njegov lasten likovni izziv in  svojevrstna upodobitev. Tako je nastalo 16 velikih platen 100 x 80  s podobami stolov iz domišljije avtorjev.

Poleg slik, ki visijo na stenah,  se  društvo predstavlja z inštalacijo v obliki stola, ki ga je opremilo s 30  likovnimi upodobitvami pod ostrim očesom mentorja  Lojzeta Kalinška, katerih značilnost je osnovna črna barva z različnimi sodobnimi slikarskimi motivi, naslikanimi na njih, tudi detajli stola …

Odlična glasbenika Anastazija in Miran Juvan, ki sta zadnje čase kar stalna spremljevalca naših razstav, sta napolnila prostor  s svojo doživeto glasbo in čudovitim glasom Anastazije, ki je pred nastopom dejala:   »Naj nas barve združijo«.

Odprtja sta se udeležila tudi  župan Mengša Franc Jerič, ki je pohvalil delo društva in razstavo tudi odprl, ter podžupan Bogo Ropotar. V imenu  OŠ Mengeš, s katero že vrsto let likovno društvo odlično sodeluje na delavnicah oziroma  taborih, se je odprtja udeležil ravnatelj Milan Burkeljca. S svojim obiskom so počastili likovno društvo tudi KUD Polzela, ki so razstavljali pred to razstavo.

Odzivi obiskovalcev so bili zelo ugodni, nekateri so izjavili, da je to najboljša razstava društva.

 

Besedilo in foto: Binca Lomšek

 

 

 

 

Oglejte si tudi