Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

RAZSTAVA ZLATA PALETA KLASIČNO SLIKARSTVO NA VELENJSKEM GRADU

V sredo 20. aprila 2016 ob 18.00 uri je bila v čudovitem atriju Velenjskega gradu prireditev v organizaciji Zveze likovnih društev Slovenije in Društva šaleških likovnikov. V okviru projekta ZLDS Zlata paleta 2016 je bilo odprtje druge tematske razstave, tokrat »klasično slikarstvo«. Letošnje razpisane teme so slovenske gore in vrhovi, gostilniški motiv in verske zgradbe in znamenja.
Kar 19 slovenskih društev je sodelovalo s 157 prispelimi deli. Strokovna komisija je imela zahtevno delo, da je izmed izjemno velikega števila prispelih del opravila izbor za razstavo. Po besedah predsednika tričlanske strokovne žirije magistra umetnosti Zorana Pozniča, citirano: »v svojih vrhovih vsekakor posegajo na polje akademskega. Ločnica med tema dvema glavnima principoma, torej ljubiteljskim in akademskim, se  pri nagrajenih delih popolnoma zbriše. Ogromno število prispelih del opozarja na bistveno človeško željo po izrazu, kreativnosti in ustvarjalnosti. Ti principi, nadgrajeni s permanentnim izobraževanjem na tem področju, očitno dajejo presenetljive rezultate.« Mag. Poznič je podal tudi strokovne poglede ob razstavljenih delih, številni prisotni so z zanimanjem prisluhnili.

Likovno društvo Mengeš je sodelovalo z osmimi deli, v izbor so se uvrstila tri dela: Lojze Burja z delom »Storžič«,  Anka Sodec  s svojim »Mangartom« in Binca Lomšek  z delom »Piran z obzidja«. Avtorji so za svoja dela prejeli priznanja za izbor na tematsko razstavo.  Med razstavljenimi deli je bilo podeljenih tudi 10 certifikatov kakovosti, na zaključni razstavi v novembru letos pa bodo nekateri avtorji prejeli 1 zlato, 1 srebrno in 1 bronasto paleto.

V kulturnem  programu so se predstavili tamburaši Kulturnega društva  Međimurje iz Velenja. Razstava bo na ogled do 22. maja 2016 od torka do nedelje od 10.00 do 18.00 ure.

 

Fotografije in tekst: Binca Lomšek

Oglejte si tudi