Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Vstop v občinsko središče dobiva novo podobo

Lukovica kot občinsko središče bo ob svojem vstopu na Stari trg v vzhodnem delu naselja v letošnjem letu pridobilo novo podobo, saj potekajo obnovitvena dela na spomeniku NOB.
Občina Lukovica vsako leto v svojem proračunu skuša na področju nepremične kulturne dediščine zagotoviti tudi nekaj sredstev za obnovo memorialne nepremične kulturne dediščine. Tako so v letošnjem proračunu zagotovili sredstva za obnovo spomenika NOB (EŠD 10690 Lukovica pri Domžalah – Spomenik NOB), ki predstavlja kamniti obelisk z vklesanimi imeni 23 padlih borcev in žrtev fašističnega nasilja iz Lukovice in okolice.

 

Sam spomenik je bil postavljen na pobudo Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Lukovica in občinskega odbora Domžale, odkrit pa je bil 1. maja 1964. Obnovitvena dela bodo na obelisku zaključena v letu 2012. Kulturnovarstvene smernice za obnovo spomenika NOB pa poleg obnovitvenih del obeliska obsegajo tudi celovito ureditev vplivnega območja spomenika s poenoteno neposredno okolico baze spomenika, zasaditvijo in odstranitvijo motečih infrastrukturnih objektov. V ta namen bo potrebno zagotoviti še nekaj dodatnih sredstev.

 

Občina Lukovica bo poleg navedenega spomenika v letu 2012 delno sofinancirala tudi obnovo spomenika padlim v prvi svetovni vojni 1914 – 1918 (EŠD 10388 Rafolče – Pokopališče), ki se nahaja na pokopališču Rafolče, to investicijo pa izvaja Krajevna skupnost Rafolče.

 

Občinska uprava:

Katka Bohinc, univ. dipl. geog.

Oglejte si tudi