Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Z motorjem po Korziki in Balkanu – v Srečni hiši z dobrim namenom!

Ne le otok kristalnega morja, neštetih zalivov, peščenih plaž in več kot sedemdesetih dvatisočakov, v nebo segajočih skalnatih sten, ki se ob sončnem zahodu obarvajo v zapeljivo rdečkasto-zlato barvo. Korzika, ki je tudi četrti največji otok v Sredozemskem morju, je tudi rojstni kraj slovitega Napoleona, še mnogo prej je bila del Bizantinskega cesarstva, njen značaj pa še danes delno odseva mavrska glava, ki z uradnim simbolom spominja tudi na neke druge, mavrske, čase …
Toda motorist, ki se poda po tem 8.600 kvadratnih metrov velikem otoku, ne zazna le geografskih lepot in zgodovinske veličine tega kraja, pač pa spozna tudi njen današnji utrip, katerega pa odraža preplet najbolj mondenih koščkov obale, množice domačih in divjih živali na cestah – med njimi prednjačijo predvsem pujsi -, ogromne oljke pa širna vinogradniška območja in celo bunkerji. Za Slovence pa je na tragičen način zanimiv tudi kraj, kjer je padlo Adriino letalo.

Tako nas je v Srečni hiši na praznični dan, 27. aprila, skozi fotoutrinke lanskoletnega potovanja z motorjem po Korziki popeljal Miha Nartnik, član lokalnega Moto kluba Rokovnjači in AMD Lukovica, ki sta sicer na taisti dan pri Avtu Kveder (pred Srečno hišo) organizirala dogodek 'Motorist, varno na cesti' s poligonom varne vožnje in policijskim inštruktorjem pa tudi s prikazom reševanja v nesreči.

V nadaljevanju je potovanje z motorjem po Dalmaciji pa vse do Črne gore predstavila tudi Mateja Kavšek, ki je tako s fantom obiskala narodni park Lovčen, ki velja za simbol ponosa Črne gore, na Jezerskem vrhu (1657 m), enem od najvišjih vrhov lovčenskega masiva, pa se sta videla tudi spoštovanja vreden mavzolej znamenitemu črnogorskemu vladarju in pesniku Petru II. Petroviću Njegošu. Spustila sta se tudi do krasne Budve – omeniti velja, da je z 2.500 leti Budva tudi ena najstarejših naselbin na Jadranu – in se podala na raftanje po reki Tari (mimogrede, kanjon Tare je sicer drugi najgloblji kanjon na svetu).

Miha, ki je Črno goro obiskal najmanj desetkrat, pri čemer sta se z dekletom naužila tako morskega vetra v Budvi kot smučarskega zraka v Žabljaku –'črnogorskemu St. Moritzu', kot je dejal, sicer pa gre za najvišje ležeče mesto na Balkanu (1456 m) -, pa je podal še motociklistično izkušnjo s potovanja do Kosova, »kjer na srbski strani sploh ni bilo neke meje, saj Srbi Kosova še vedno ne priznavajo kot države,« ter Bosne in Hercegovine, kjer seveda ni šlo brez prehoda po sarajevski Baščaršiji.

No, preden pa smo se - polni navdihujočih motoutrinkov s Korzike in z Balkana - poslovili, pa smo z lukoviškimi motoristi zagrizli še v slastne krofke Moj frosti in nesramno dobre palačinke, ki sta jih napekli prav tako njihovi članici.

Omeniti pa velja še, da so v začetku letošnjega leta člani AMD Lukovica preko Srečne hiše donirali 400 evrov za opravljanje vozniškega izpita simpatični mladostnici Kristini, ki že od malih nog živi v rejniški družini. Srečna hiša je namreč usmerjena v nudenje pomoči in podpore prav otrokom in mladostnikom v rejništvu, na različne načine – s plačevanjem vozniških izpitov pa jezikovnih šol, nakupom šolskih potrebščin in nudenjem brezplačne učne pomoči - pa pomagamo tudi drugim otrokom z lukoviškega območja, pretežno iz socialno ogroženih družin.


Med drugim je pri Eko knjigi, ki stoji za Srečno hišo, lani izšla reportažna knjiga 'Od Lizbone do Montreala in San Diega – z dobrim namenom', katere celoten izkupiček od prodaje smo namenili za plačilo vozniškega izpita in nakup novega mopeda trem mladostnikom v rejništvu, za katere nam je njihova socialna delavka povedala, da bi jim moped koristil za dolgo pot od doma do šole, ki je javni promet ne pokriva (VEČ).

Veseli nas, da lahko pomagamo in bomo še naprej pomagali otrokom in mladostnikom pri hitrejšem napredku v življenju. Pa tudi palačinke z 'Rokovnjači' bomo še snedli! :)

Oglejte si tudi