Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Trial dirka za državno prvenstvo v Lukovici

AMD Lukovica je v našo občino zopet pripeljalo nekaj novega. Tokrat so prizadevni organizatorji AMD in MK Rokovnjač, v soboto, 13. maja, na prostoru pred AVTO-KVEDER v Lukovici, organizirali prvo dirko s Trial motorji za državno in amatersko prvenstvo Slovenije ter dirko za E-Trial prvenstvo Slovenije.

 

Tekmovanje v Trialu je razdeljeno v več sekcij po katerih tekmovalec vozi po označeni poti in pri tem premaguje različne naravne ali umetno postavljene ovire. Glede na to, da so tekmovalci razvrščeni v 4 različne težavnostne razrede, je tudi vsaka sekcija prilagojena štirim različnim težavnostnim stopnjam.

 

Tekmovalci uporabljajo posebej urejene motorje, ki so od daleč podobni motorjem za motokros ali enduro, vendar tehnično prirejeni za počasno vožnjo in »plezanje« po ovirah. Vozilo je brez sedeža, zato tekmovalec na motorju stoji, kar mu omogoča, da stoji na mestu, se na mestu obrača, skupaj z motorjem poskakuje na in z ovir ter premaguje strme klance in spuste.

 

Vožnjo tekmovalca spremlja sodnik, ki z dvignjeno roko in stisnjeno pestjo da tekmovalcu znak za začetek in nato šteje, kolikokrat se tekmovalec z nogo ali katerim drugim delom telesa dotakne tal. Vsak dotik tal pomeni eno kazensko točko. Za razliko od drugim tekmovanj z motorji, se pri Trialu ne meri časa. Zmaga tekmovalec, ki zbere najmanj kazenskih točk. Na tekmovanju v Lukovici je moral vsak tekmovalec, vseh sedem sekcij prevoziti vsaj trikrat.

 

Zanimivo tekmovanje si je ogledalo veliko število gledalcev. Večina od njih je Trial tekmovanje prvič videla v živo.

 

Tekmovanja s Trial motorji so najbolj priljubljena v Veliki Britaniji in Španiji od koder prihaja tudi aktualni svetovni prvak Antoni Bou.

 

Antoni v Lukovici žal ni nastopil, se je pa za točke državnega in amaterskega prvenstva pomerilo 28 voznikov in voznic, za E-Trial prvenstvo, ki je namenjeno otrokom, pa 7. Najmlajši tekmovalec je bil 4-letni Ian Pristovnik. Tekmovanja se je udeležil tudi voznik iz sosednje Hrvaške. Tekmovalcev iz Italije, pa zaradi domačega državnega prvenstva, tokrat v Lukovici ni bilo. Na tekmovanju sta uspešno nastopila tudi dva tekmovalca AMD Lukovica, Jasmina Ribič, lanskoletna državna prvakinja, in Sandi Srdar.

 

Tekmovalci so vozili v več kategorijah. Zmagovalci v posamezni kategorijah so bili:

Državno prvenstvo Slovenije: Severin Sajevec, kategorija TRIAL T1 GP, Jasmina Ribič, kategorija TRIAL GP W (ženske) in Ali Al Hiasat, kategorija TRIAL Junior.

Amatersko prvenstvo Slovenije: Omar Al Hiasat, kategorija TRIAL T1, Alex Vencl, kategorija TRIAL T2, Lan Zorman, kategorija TRIAL T3 in Božidar Zajc, kategorija TRIAL T4.

E-Trial prvenstvo Slovenije: Lovro Setnikar, kategorija do 6 let, David Pevec, kategorija nad 6 let in Živa Ogulin, kategorija deklice.

 

Izvedbo tekmovanja so AMD Lukovica omogočili AMZS, Občina Lukovica, Avto Kveder, AMZS CVV Vransko in Franci Klopčič, ki je s strojno mehanizacijo pomagal pri postavitvi ovir.

 

Poleg naštetih se AMD zahvaljuje še sponzorjem, ki pomagajo društvu pri organizaciji te in drugih prireditev. To so: Gostilna Bevc, Gostilna Furman, Resnik GP, Brunles, Avto Cerar Kamnik, Avtoodpad Vrhovec, Slikopleskarstvo Jerman, Avtoprevozništvo Dolinšek, Mesarstvo Dobravec, Hitra prehrana Šime, Bar Pr' Dajziju, Vulkanizerstvo Lenček, PNC Omahna, RCU, Mediapront Gostič, Mig-Grega Cerar, Inštalacije Bervar, Moto Set, Vezenje-Rajko Cvetko, Optika Ocolus-Primož Dolinšek, Žagarstvo in mizarstvo Capuder-Juteršek s.p., PGD Lukovica, PGD Prevoje in PGD Krašnja.

 

Tomaž Andrejka
foto: Andraž Kopitar

Oglejte si tudi