Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Presenetljivo nizke temperature niso ustavile tekačev pri 9. teku okoli Gradiškega jezera.

V nedeljo, 13. maja 2012, se je odvil 9. tek okoli Gradiškega jezera, ki ga je organiziralo Turistično društvo Gradišče pri Lukovici pod vodstvom Aleša Burje. Kljub nenadni ohladitvi čez noč in slabem vremenu se je na startu zbralo 110 neustrašnih tekmovalcev, ki so odtekli 4,2 km po makadamski poti okrog akumulacijskega jezera.
Čeprav je bilo oblačno vreme in je prišlo do drastičnega padca temperatur, to ni ustavilo tekačev, ki so se podali na tek okoli jezera. Pet otrok je teklo na 1200 m, od tega ena deklica in štirje fantje, ostali pa so lahko, kljub istočasnem startu, izbrali en krog, dva kroga ali tri kroge oziroma pretekli 4.200 m, 8.400 m ali 12.600 m. Tekmovalci so lahko tekmovali pod okriljem športnega društva ali kluba, spet drugi so se odločili, da se bodo rekreativno udeležili teka.

Tone Cerar, eden izmed organizatorjev, je dejal, da niso, čeprav so zadnji teden vedeli za poslabšanje vremena, niti razmišljali o tem, da bi tek prestavili oziroma odpovedali. »Samo prireditev je organiziralo od 10 do 15 ljudi, čisto odvisno od tega, kdaj je imel kdo čas, saj imamo vsi doma kmetije in je naše početje čisto prostovoljno. Problem je bil le v tem, kako dobiti streho, paviljon je naš, od civilne zaščite Lukovica pa smo si izposodili šotor. Čeprav je bilo z izvedbo kar nekaj stroškov, menimo, da je tradicija le tradicija in ker je bilo lansko leto kljub dežju prijavljenih okrog 170 tekmovalcev, smo se odločili, da se potrudimo po naših najboljših močeh

Aleš Burja, predsednik Turističnega društva Gradišče pri Lukovici, je povedal, da so se za prireditev pripravljali zadnje tri mesece, saj je bil kar velik zalogaj za samo društvo pridobiti sponzorje. K prireditvi so svoj delež prispevali Občina Lukovica, Domžale, Lavaco d.o.o., Ribiška Družina Bistrica - Domžale, Mlakar Boštjan s.p., Bovha Gregor s.p., Widex trading d.o.o., Kosmatin d.o.o., RCU Lukovica, Rodex, Miran Horvat s.p., Dušan Štupar s.p., Helios Domžale, Gostilna pr M'gan, Studio Marketing JWT d.o.o., Marcedes Bar Domžale, Gostinsko podjetje Trojane, Gostilna Bunkež in Gostilna Furman. Burja je dodal: »Glede na lanski odziv smo se odločili, da bomo vztrajali v vsakem primeru. Tekačev vreme ne moti, zato smo tudi postavili šotore, da se preoblečejo, ogrejejo in pojejo kaj toplega.« Tekmovalec Franc Fajfar je bil na teku prvič, tako da niti ni vedel in se ni obremenjeval s progo, saj teče svoj tempo že 26 let. Za razliko od njega pa tekmovalec Vid Jelenc redno teče okrog jezera. Letos se je odločil le za en krog, saj mu »manjka le še ta«. Ker sta oba v Ljubljani odtekla tek trojk, sta pričakovala miren in lep tek, brez vsakih obremenitev. »Danes bo iztek tekaškega vikenda in bolj kot ne regeneracija za mišice. Prav tako menim, da za prave tekače vreme ni problem, tako da se že veselim začetka.«

Med obiskovalci žal nismo opazili Mateja Kotnika, župana občine Lukovica, je bil pa zato prisoten župan občine Domžale Toni Dragar, ki pride vsako leto, če se le da. Med tekmovalci je bil tudi član slovenske smučarske reprezentance Jure Šinkovec, ki je nastopal za SSK SAM Ihan, za krog okoli jezera pa je potreboval 18 minut in 51 sekund.


Oglejte si tudi