Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

PLANINSKO TEKMOVANJE MLADINA IN GORE

Tekmovanje Mladina in gore je v Sloveniji najbolj uveljavljeno planinsko tekmovanje za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja. Namenjeno je osnovnošolski mladini od 6. do 9. razreda. Štiričlansko ekipo osnovnošolcev vodi njihov mentor.
Srečanje je poleg samega tekmovanja seveda namenjeno tudi druženju in medsebojnem spoznavanju mladih planincev iz vse Slovenije. Ekipe se najprej pomerijo na izbirnem regijskem tekmovanju, približno tretjina najboljših ekip pa se uvrsti v finalni del državnega tekmovanja.

 

Tekmovanja se že dve leti udeležujejo tudi člani planinskega krožka OŠ Janka Kersnika Brdo. Vodi jih mentorica in učiteljica Tadeja Češka. Mladi planinci pod njenim budnim očesom osvajajo znanja, ki so potrebna za udeležbo na tekmovanju Mladina in gore. To počnejo v okviru programov planinskih skupin v planinskih društvih (PD), v okviru vsebin, ki izhajajo iz obveznega programa šol (redni pouk in športni dnevi) in drugih neformalnih oblik delovanja (družinsko planinstvo).

 

Prvo novembrsko soboto 2012 je v OŠ Šmartno v Tuhinju potekalo regijsko tekmovanje Mladina in gore. Mladi planinci so se pomerili v znanju o orientaciji, gibanju v gorskem svetu, prehrani, reševanju in prvi pomoči, varovanju gorske narave, vremenoslovju in poznavanju aktualnih dogodkov na področju planinstva.

Prebrisani Brdčani  (Urh, Anja, Grega, Miša) so se z doseženim 1. mestom uvrstili na državno tekmovanje, ki je potekalo 12. januarja na Vranskem. Krivokljuni orli  (Zala, Benjamin, Anja, Lea Neža) so letos prvič sodelovali na tekmovanju. Čeprav se niso uvrstili na nadaljnje tekmovanje, so sklenili, da se prihodnje leto spet udeležijo tekmovanja.                                                 

Na državnem tekmovanju je bil poudarek na delu Gorske reševalne službe in zgodovini njihovega delovanja. Pred finalnim delom tekmovanja so si tekmovalci in ostali udeleženci ogledali še najnovejši dokumentarni film o GRS – Klic z gora.

Prebrisani Brdčani  (Urh, Anja, Grega, Miša) so za las zgrešili finale in se uvrstili na 10. mesto. Nekoliko razočarani so trdno odločeni, da se tekmovanja udeležijo tudi prihodnje leto. Znanje nameravajo utrjevati skozi izkušnje v gorniški šoli in na planinskem taboru.

Mlade tekmovalce iz naše šole je ujela tudi kamera TV Slovenija. Prispevek o tekmovanju si lahko ogledate na povezavi : http://tvslo.si/predvajaj/porocila-ob-petih/ava2.155624453/).

Oglejte si tudi