Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
4°C
ČET.
12°C
4°C
Oceni objavo

Na Trojanah že zaživela nova otroška igrala

Konec avgusta se je z dobrodelnim stand upom na trojanskem športnem igrišču, na katerem so nastopili Andrej Težak Težky, Aleš Novak, Lucija Čirović, Perica Jerković in Boštjan Gorenc Pižama, pričelo zbiranje denarnih sredstev za nova otroška igrala. Ideja o javnih igralih se je porodila med mladimi starši. Da igrala že od sredine oktobra stojijo ob igrišči na Trojanah pa so zaslužni obiskovalci, podjetja in občina Lukovica, ki so pripomogli k temu, da imajo tudi otroci na Trojanah svoj prostor za druženje in igro.
Igrala so bila postavljena v sredini oktobra, s svojo ponudbo pa jih je prepričal Matic iz trnjavskega podjetja z otroškimi igrali Hutko, ki jih je tudi postavil. Na prostorni parceli, ki meri približno 20x40 kvadratnih metrov, se lahko brez težav naenkrat igra več kot deset otrok. Na njej je postavljena Hutkova hiška s toboganom, plato s katerega se vije tobogan, stopnice, plezalna stena in vrvno plezališče, prav tako je na igrišču pregibna gugalnica, gugalnica z zaščitnim sedalom za najmlajše in dve gugalnici za večje otroke.

Namen otroškega igrišča je, da se otroci med druženjem in igro socialno razvijajo, spoznajo, da je potrebno počakati, da pridejo na vrsto za tobogan, se učijo dinamike igranja v skupini in s plezanjem razvijajo tudi svojo koordinacijo in motorične spretnosti. »Čeprav ima veliko otrok tudi doma različna igrala, vseeno ne pridobijo toliko izkušenj kot na takšnih javnih igralih, kjer je več otrok, prav tako pa se med seboj družijo in srečujejo tudi starši,« pravi Boštjan Gorenc Pižama, ki je tudi eden izmed pobudnikov projekta. »Za prihodnjo pomlad imamo v načrtu, da bomo naredili še klopi, da se bodo starejši lahko usedli in v miru opazovali svoje malčke. Eden izmed mladih očetov se je že javil, da bo prispeval les, drugi pa iz njega izdelal klopi. Prav tako čakamo še koše za smeti, ki bodo poskrbeli za končno podobo otroškega igrišča,« še dodaja.

Trojančani so s prostovoljnim delom in angažiranostjo na projektu pokazali, da lahko marsikaj naredijo in odlično izpeljejo tako kot je treba. Od same ideje o igralih do realizacije minilo deset mesecev, od začetka zbiranja sredstev na dobrodelnem stand upu do končne postavitve igral pa le trije. Starši si želijo, da bi sčasoma zaživelo tudi družabno dogajanje na Trojanah, in sicer v kulturnem smislu, da bi se odvil kakšen medgeneracijski piknik, prireditve oziroma zanimive delavnice za otroke, ...

 »Zelo hvaležni smo vsem, ki so nam pomagali tako finančno kot tudi z delom. Še posebno so se zavzela in izkazala ekipa iz Športnega društva Trojane z Ivom Mikšo na čelu, saj so se angažirali in naredili vse kar je v njihovi moči. Krajevna skupnost Trojane je bila prva, ki je navezala kontaktu z Bojanom Gasiorjem in Gostinskim podjetje Trojane, ti pa so dali zeleno luč naši ideji in bili prvi pripravljeni sofinancirati naš projekt. S tem, ko so oni pokazali velikodušno pripravljenost sodelovati, je vse skupaj lažje steklo, trojanski fantje ter člani športnega društva so pomagali pri organizaciji stand upa, ki je bil odlično organiziran tudi v širšem smislu. Zahvaliti se moramo tudi podjetju Cosmos in županu ter občini Lukovica, ki je prispevala sredstva za zaščitno ograjo, ki smo jo postavili kmalu za igrali,« zaključuje Boštjan.

Igrala so skupni projekt vseh Trojančanov, številčna udeležba na stand upu pa je pokazala, da se ljudje z veseljem udeležijo takšnih dogodkov ter da se jim ni težko prostovoljno angažirati, da bi se kaj dogajalo na trojanskem koncu.

Oglejte si tudi