Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Znamka Zakladi Črni graben z razširjeno ponudbo

Kolektivna blagovna in storitvena znamka Zakladi Črni graben bo zdaj nudila širšo paleto svoje ponudbe, saj bo poleg do sedaj že vsem znane ponudbe, ponujala tudi rokodelske izdelke, izdelke domače obrti in spominke.


 

Občina Lukovica je na podlagi izkazanega interesa društev in posameznikov v preteklem letu za pridobitev pravice do uporabe kolektivne blagovne in storitvene znamke Zakladi Črni graben (v nadaljevanju: znamka) tudi za rokodelske izdelke, izdelke domače obrti in spominke začela s postopkom sprememb in dopolnitev Pravilnika o pogojih podeljevanja pravice do uporabe kolektivne blagovne in storitvene znamke Zakladi Črni graben (Ur. vestnik Občine Lukovica, št. 6/2009, 9/2013). Znamka je bila prvotno namreč registrirana za šest razredov nicejske klasifikacije blaga in storitev, med katerimi obstoječi uporabniki znamke ponujajo predvsem: med in drugi izdelki iz medu, moka in izdelki iz žitaric, meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, sadje in zelenjava (sveže in predelano), naravne rastline in sveže cvetje, sadike in semena, brezalkoholne in alkoholne pijače, gostinske in turistične usluge.

 

Prav tako je v preteklem letu svoj interes za pridobitev pravice do uporabe znamke izkazal tudi Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) s Poskusnim sadovnjakom na Brdo pri Lukovici. Ker ima KIS kot pravna osebe sedež izven območja občine Lukovica, le-ta pravice do uporabe znamke na podlagi prvotnega pravilnika ne bi mogel pridobiti. Glede na dejstvo, da KIS predstavlja institucijo državnega pomena, je Občina Lukovica v možnosti vključitve KIS v znamko, zaznala priložnost dodatne promocije tako znamke kot tudi Občine Lukovica, zato je bil pravilnik spremenjen tudi v tem delu. Tako imajo možnost do pridobitve pravice o uporabi znamke po novem tudi druge fizične in pravne osebe, ki nimajo sedeža na območju občine Lukovica, pod pogojem, da se znamka uporablja samo za blago, pridelano na območju občine Lukovica, hkrati pa le-ti izpolnjujejo ostale pogoje za pridobitev te pravice.

 

Naj spomnimo, da je Občina Lukovica v sodelovanju z lokalno Kmetijsko svetovalno službo pri KGZS – Zavod Ljubljana ter na pobudo Gostinskega podjetja Trojane d. o. o. že v letu 2002 registrirala kolektivno blagovno in storitveno znamko Zakladi Črni graben. V obdobju 2002-2007 je bilo na pobudo te svetovalne službe izvedenih nekaj promocij znamke. Navdušenje zlasti čebelarjev je bila močna spodbuda za razmišljanje o možnostih znamke, ki je terensko kmetijsko svetovalko pri KGZS – Zavod Ljubljana, Pavlo Pirnat, pripeljala do razpisa Lokalne akcijske skupine (LAS) Srce Slovenije, na katerega je zavod kot nosilec prijavil projekt Zakladi Črni graben, Občina Lukovica pa je bila kot nosilka že registrirane znamke partner v projektu. Z odobritvijo projekta na razpisu LAS Srce Slovenije so se jeseni 2008 intenzivno začeli postopki za oživitev znamke, ki danes šteje 27 uporabnikov.

 

Znamka kot taka predstavlja odskočno desko vsem obstoječim in potencialnim uporabnikom za promocijo in večjo prepoznavnost v širšem slovenskem prostoru, ne samo območja občine Lukovica, ampak tudi za promocijo svojega blaga in storitev. Vsi zainteresirani lahko oddate v letošnjem letu vlogo za pridobitev pravice do uporabe znamke do vključno 1. septembra 2014.

 

Podrobnejše informacije o pogojih za pridobitev pravice do uporabe znamke prejmete pri kontaktni osebi: Katka Bohinc, telefon: 01 72 96 318, elektronski naslov: katka.bohinc@lukovica.si.

 

Katka Bohinc,

Skrbnica znamke na Občini Lukovica

Oglejte si tudi