Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Obletnica medenega zajtrka

Tradicionalni medeni zajtrk je že celo desetletje na tretji petek novembra prisoten tudi na osnovni šoli Janka Kersnika, njunih podružničnih šolah in v vrtcu Medo. Projekt, ki ga je kot pobudnica začela Čebelarska zveza Slovenije, je prerasel v slovenski zajtrk, ki je del osrednjega dogajanja Dneva slovenske hrane. Posebej je poudarjen pomen zdravega prehranjevanja in zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja. Tokrat so otroci zajtrkovali maslo, med, mleko in jabolko.
Te dni so mediji polni pogovorov o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje. Pa tudi o pravilnem ravnanju z odpadki, vsi se trudimo ozaveščati o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

 

K projektu in njenemu izvajanju so se v vsem desetletnem obdobju priključile številne vladne in nevladne organizacije. Že ves ta čas pa aktivno sodeluje v projektu Čebelarsko društvo Lukovica, ki ga finančno podpira Občina Lukovica. Mitja Nakrst, predsednik lukoviških čebelarjev, ki so tokrat že desetič sodelovali pri medenem oziroma slovenskem zajtrku, nam je razložil, kaj je primarni namen njihovega udejstvovanja pri tovrstnem projektu: ”Predvsem promoviranje zajtrka in pomena uživanja lokalnih pridelkov, vključno z medom. Ne smem pozabiti poudariti, da smo verjetno še edino čebelarsko društvo v tej okolici, ki ob tem dnevu podari ves med vrtcu in šoli. Tokrat je bilo to 24 kilogramov medu. Predvsem otoke, prek njih starše in javnost seznanjamo s tem dnevom in jih želimo spodbuditi, da naj takšen ne bo samo današnji dan. Gre tudi za to, da zaupamo okolici. Spodbujamo kmetovalce s tega področja, in verjamemo, da je ta hrana tista, ki nam koristi.”

 

Ob obletnici tega projekta je bilo še posebej slovesno, saj je na predlog ČZS Slakovo pesem Čebelar zapel več kot 42.000 glavi pevski zbor v približno 425 ustanovah po Sloveniji. Vsak na svoji lokaciji, a ob istem času, to je ob 10. uri. Saj ste ga slišali, kajne?

Oglejte si tudi