Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Mladinski klub v Lukovici

Ideje o mladinskem klubu v Lukovici so že bile, a kot vedno, je pomembno, idejo predstaviti na pravem kraju ob pravem času. Očitno je imel pri tem srečno roko Gregor Strehar, ki je idejo o mladinskem klubu predstavil na proaktivni kavarni, ki se je zgodila v novembru 2016 v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici.

Kot se za dobre ideje, ki so predstavljene v pravem trenutku na pravem mestu spodobi, se je tudi tu kolesje hitro zavrtelo. V decembru 2016 je bila namreč Občini Lukovica ponujena priložnost , da se osnovna ideja s proaktivne kavarne nadgradi v projekt, ki je bil  konec decembra spisan  na papirju z naslovom »Aktivna mladina«.  Projekt je bil prijavljen na odprti poziv EUth za orodja in nasvete za mobilno in digitalno participacijo mladih v Evropi. EUth je projekt, katere partner je Razvojni center Srca Slovenije in je financiran s strani Evropske unije, Obzorje  2020, ki daje prednost  raziskavam in inovacijam. V projektu EUth gre pravzaprav za inovativno spletno platformo OPIN.ME, preko katere se bodo mladi lahko preko sodobnih komunikacijskih naprav povezali na to spletno stran in na katero se bodo vnašale aktivnosti, se jih predstavljalo, komuniciralo, zbiralo podatke, itd.

Na odprti poziv, ki se je zaključil 31.12.2016, se je po navedbah partnerja projekta EUth  Razvojnega centra Srca Slovenije prijavilo 28 projektov, naš pa je bil, sicer neuradno, izbran kot najboljši prijavljen projekt. Izmed 28 projektov je bilo skupaj izbranih 10 projektov.

V sklopu projekta »Aktivna mladina« se bodo odvile štiri proaktivne kavarne, na katerih bodo predstavljeni rezultati novih idej, projektov, s katerimi želimo  aktivirati mlade za delovanje v lokalnem dogajanju in posledično tudi v celotni naši Občini. Ideje projekta so: povečanje števila prireditev v Kulturni dvorani Janka Kersnika v Lukovici, določitev lokacij za  trim stezo okoli Gradiškega jezera ter druge aktivnosti oziroma ideje, ki se bodo porodile in , pri katerih bodo mladi  aktivno  vključeni  in tako vplivali na  odločanje v Občini Lukovica. Končni rezultat projekta bo tudi Strategija za mladino v Občini Lukovica, ki bo vključevala usmeritev aktivnosti za mlade, hkrati pa naj bi bila ustanovljena tudi županova komisija, ki bo ideje lahko nato prenašala naprej v procese odločanja Občine Lukovica.

Vsekakor pa je predhodno potrebno ustanoviti mladinski klub, izbrati predstavnike in klubu najti primerne prostore. Klub bo namenjen mladim od 15. do 30.leta starosti, aktivnosti projekta pa so načrtovane od marca do decembra 2017. Za navedene aktivnosti mladinskega kluba in vse ostale stroške, ki so povezani z uresničevanjem ciljev v letu 2017, bo projekt »Aktivna mladina« iz evropskih sredstev dobil 10.000 eurov. 


Gregor Strehar je idejni vodja projekta "Aktivna mladina", vprašali smo ga, kako je do tega prišlo? 

Ideja za mladinski klub se je porodila na občinskem dogodku »proaktivne kavarne«, kjer je Tomaž Andrejka predlagal, da se v naši občini ustanovi študentski klub, saj ga v Domžalah že dolgo ni več. Tekom razvoja ideje sem sklenil definicijo kluba razširiti tako, da bi bil dostopen večjemu delu mladih (15 – 30 let) in ne samo tistim s študentskim statusom. Glavni zagon pa je ideji dal razpis, preko katerega smo se potegovali za evropska sredstva, s katerimi bo mogoče opremiti prostore mladinskega kluba in organizirati štiri dogodke. Na te dogodke bomo povabili mlade, da se včlanijo v klub in tako s svojimi idejami prispevajo k razvoju tako lokalnega okolja kot tudi samega kluba.

Cilji kluba:

-          vključiti mlade v lokalno dogajanje,

-          dati možnost mladim,da s svojimi idejami sooblikujejo in vplivajo na kvaliteto življenja v domačem kraju,

-          urediti mladim prostore za druženje,

-          potegovati se za sredstva, s katerimi bi financirali različne projekte – ideje mladih,

-          organizirati različne delavnice, debatne večere, predavanja, koncerte itd.

Delovanje kluba? – Prihodnost

Klub bi v prihodnosti združeval tisti del mladih na območju naše občine, ki bi želeli s svojimi idejami in znanjem prispevati k razvoju naših krajev, imajo vizijo in stremijo k izboljšanju pogojev za življenje. Prav tako bi se v prihodnosti skušali povezati z drugimi mladinskimi klubi in centri ter organizirati skupne dogodke mogoče celo izpeljati kakšne skupne projekte.

Oglejte si tudi