Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

VIDOV VEČER IN VIDOV SEJEM

Sv. Vid je češenj sit, pravi stari slovenski pregovor. Letos smo bili češenj siti že prej, v Turističnem društvu Sv. VID pa ostajamo zvesti začrtanim smernicam, da ob godu sv. Vida organiziramo Vidov večer in Vidov sejem.
Vidov večer smo želeli letos ponovno prirediti v naravnem ambientu Veidrovega trga, vendar nam je vreme tik pred začetkom pokvarilo načrte.  Oder smo tako prestavili v Kulturni dom, kjer je nato potekala  prireditev. Večer je bil posvečen glasbi - na klarinetu pa ga je z izvedbo znane "Pa se sliš od sv. Vida zvon" naznanila Maja Pungerčar.  Nato smo prisluhnili ubranemu petju Klape Sidro, ki so nam v prvem delu zapeli nekaj znanih slovenskih napevov.  V nadaljevanju so nas s svojim živahnim nastopom razveselile punce ŽPZ Sirene, ki so zapele ob spremljavi klaviaturista Tomaža Pirnata zapele in dokazale, da so njihova srca še vedno polna glasbe, čeprav punce uradno ne prepevajo več. Zberejo se le ob posebnih priložnostih in veseli smo, da je bil prav Vidov večer ena takih posebnih priložnosti.  In ker fantje iz Klape Sidro pravijo, da jim največji navdih  predstavlja Dalmacija, so v drugem delu zapeli še nekaj dalmatinskih napevov in popolnoma navdušili poslušalce v dvorani.  Ob koncu so se fantje in dekleta združili in zapeli še skupaj »Pa se sliš od sv. Vida zvon« in tako zaključili čudovit glasbeni večer.  Vidov večer je bil tako kljub vremenu po zaslugi fantov in deklet iz obeh zborov  popoln, mi pa želimo, da se Vidov večer sliš' do naslednjega snidenja prihodnje leto... 

Naše praznično druženje smo nadaljevali še v soboto na Vidovem sejmu, na katerem je bilo letos rekordno število stojnic s slovenskimi izdelki in prikazom slovenskih obrti. Tudi letos je sejem svečano odprla Godba Lukovica.  Na sejmu je bilo že od zgodnjih dopoldanskih ur živahno: otroci so ustvarjali v Vidkovi deželi, obiskovalci so ugibali težo pršuta in preverjali ponudbo na stojnicah...

 Ob 12h pa je bilo zdaj že tradicionalno tekmovanje v vlečenju vrvi. Tekmovalci in navijači sodelujočih ekip so bili oblečeni v svoje majice, tako, da smo lahko že na daleč videli kateri ekipi pripada. Letos je bilo tekmovanje v treh kategorijah: moški, ženske in mladinci.  Vzdušje se je pred tekmovanjem vidno stopnjevalo, napetost je naraščala, v zraku je bilo čutiti vznemirjenje...  Pri moških je med petimi sodelujočimi ekipami slavila Vrba, pri ženskah  so zmagale Prevojke,  med štirimi mladinskimi ekipami pa so bili najmočnejši mladi Prevojci.  In ker je sveti Vid med drugim tudi zaščitnik gostilničarjev in  pivovarjev, je bilo na sejmu seveda poskrbljeno za dobro hrano in pijačo.  

Hvala vsem obiskovalcem Vidovega večera in sejma, da ste obema dnevoma vdihnili veselje in  srčnost.  In nenazadnje zahvala vsem sponzorjem obeh dni našega druženja:

Cvetličarna Nuša Stupica, Dana d.o.o., Dobravec  Petra in Robi, Foto Rado Gostič, GP Piramida d.o.o., Jata Emona d.o.o.,  Kokalj Rajko, Kmetija Lešar, MED – EKO d.o.o.,  Občina Lukovica, snemanje Janez Pogačar, SG Spahić s.p., Trgovina Spina Prevoje, Union d.d., Žito d.d. in vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali pri uspešni izvedbi naših prireditev.  Posebej se zahvaljujemo še Damjanu Klopčiču in Erihu Skočirju za tehnično pomoč. Hvala vsem!

 

V nedeljo, na god našega zavetnika, sv. Vida pa smo si privoščili zaslužen počitek. Več o naših dogodkih najdete na www.td-svvid.si ,  pridružite pa se nam tudi na fb strani www.facebook.com/pages/Turistično društvo Sv. Vid.

Oglejte si tudi