Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

V Krašnji pojedli približno 1000 krofov

Prva oktobrska nedelja je v Krašnji rezervirana za tradicionalni tek za krof. Letos so tako obeležili že 29. tek za krof, 21. pohod za krof in 3. krofkov tek, na katerem je vedno več malčkov in mladih družin, letos je v cilj priteklo kar 55 nadobudnežev.
Prireditev, ki pod okriljem ŠD Krašnja že dolga leta živi v Krašnji, se je začela že v petek, 3. oktobra, ko se je na pohod v spremstvu učiteljev odpravilo 50 šolarjev PŠ Krašnja. V nedeljo je potekala glavna prireditev, ki se je zaključila v ponedeljek, ko so se na pot podali otroci iz vrtca Medo, enoti Krašnja so se z vzgojitelji in starši pridružili tudi otroci iz Prevoj, ki jih je bilo kar 280, zato ni rekordna številka 1000 krofov nič kaj presenetljiva.

Tek je specifičen zaradi dolžine same poti skozi Krašnjo, Krajno Brdo, Laze, Golovec, Konja s spustom nazaj v Krašnjo in že od samega začetka je bila tudi velika udeležba gorskih tekačev. . Mlajše kategorije tako tečejo 2km, članske kategorije 8,5km, pohodniki 10,5 km in najmlajši se s starši odpravijo na progo 180-ih metrov. »Nekaterim je bil naš prvi tek všeč in so se vedno znova vračali in marsikdo pride še danes. Tisti, ki so spoznali, da to ni za njih, jih ni bilo več. Vsako leto pa pridejo novi, kot na primer celjski judo klub Z'dežele SANKAKU, ki pridejo na trening v Krašnjo. Letos jih je bilo kar 30, med drugim Urška Žolnir, Rok Drakšič, Tina Trstenjak in Ana Marija Valenšek,« pravi predsednik društva Marjan Štrukelj. Najstarejši tekač se je na progo odpravil s 75 leti, najhitrejši Simon Novak, ki je tekel v kategoriji člani od 30 do 40 let, pa se je v Krašnjo vrnil že po 33 minutah in 30 sekundah.

ŠD Krašnja je poznano tudi po tem, da se njihovih prireditev udeležijo znani slovenski športniki – nosilci olimpijskih medalj ali prejemniki svetovnih in evropskih odličij. Letošnja prireditev je spadala v okvir evropskega tedna športa, v ŠD Krašnja pa so tudi člani Športne unije Slovenije. Štarterka obeh tekov je bila tako predsednica Športne unije Slovenije Leni Fafangel, medalje za krofkov tek so podeljevali predsednik KS Krašnja Franc Novak, Brane Močnik, član sveta KS Krašnja in predsednik PGD Krašnja, priznanja najhitrejšim je letos podeljeval paraolimpijec Darka Đurića. »Zelo smo bili tudi veseli in počaščeni, ker nas je letos na dan prireditve tudi obiskal direktor Gostinskega podjetja Trojane Bojan Gasior, ki si je kljub nedeljski gneči na Trojanah vzel nekaj časa in prišel k nam,« še dodaja Štrukelj.

Čudežnega recepta za prireditev, ki živi že vrsto let, ni. Organizacije dogodka se lotijo profesionalno, vsem otrokom podelijo spominsko medaljo, zmagovalcem teka v vseh 16-ih kategorijah tudi pokale in priznanja, poleg tega pa jih na cilju pričakajo še krofi. Nimajo visokih prijavnin in udeležencem vedno ponudijo več, kar se mora seveda tudi iz leta v leto ohranjati. To je razlog, da premislijo preden izvedejo neko stvar, kot so na primer tri leta nazaj vključili krofkov tek. Delo 45-ih ljudi na dan samega dogodka, ki skrbijo za nemoteno izvedbo, je prostovoljno, veliko vlogo pa v teh časih igra tudi sponzorstvo GP Trojane, saj brez njihovega sodelovanja z društvom prireditve za krof v Krašnji ne bi bilo.

Oglejte si tudi