Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

ŠKD Bregar preganjal zimo

Pustno rajanje že vseskozi  zaznamujeta tako dobra hrana in pijača kakor zabava, saj je to poleg maškarade njegov osnovni namen. Gre namreč za to, da so naši predniki morali počistiti stare zaloge hrane in se tudi tako pripraviti na ponovno prebuditev narave – pomlad. Posebej pozneje, ko je pustovanje že dobilo svoj zelo določen čas kot uvod v velikonočni post, so morali ljudje pojesti kar največ pokvarljivih zalog iz shrambe, ki bi se med 40-dnevnim postom zagotovo pokvarile.  Tako so se v tednu, ko prevladuje pust  ljudje do sitega najedli mesa in mastnih pogač, ocvirkovke, krofov, flancatov. Ob pustu  je namreč  moral biti vsakdo sit, kar je veljalo tako za ljudi kot živali. Seveda ima pustovanje različne oblike glede na pokrajino in kot tako je tudi hrana na mizi različna, a vseeno mastna in slastna.   
S pepelnico je namreč  konec uživanja mesnih in mastnih jedi za nadaljnji dober mesec posta in razigranost, ter razposajenost  se morata umakniti resni spokornosti. Da se znajo poveseliti so ponovno dokazali člani ŠKD Bregar z pustno povorko po vasi Trnjava, ki so jo zaključili v središču vasi z vsebino, ki da reku pust masten okoli ust veljavo. In če so pri otrocih prevladovali domišljijski liki številnih risank, je starejša populacija vzela like iz vsakdanjega življenja. Kako uspešni so bili letos pri odganjanju zime bomo še videli, a  toplo sončno vreme na pustno nedeljo je dalo slutiti, da jim dobro kaže. Še ena zanimivost tokratnega pustnega sprevoda. K obloženi mizi so povabili vse tiste, ki so tisti čas prišli mimo in vsi so bili deležni, če ne že drugega vsaj  najznačilnejše dobrote pustnih dni in to z marmelado.

Oglejte si tudi