Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Polaganje venca k spomenikoma generalu Maistru

V soboto, 22. novembra, je delegacija Ministrstva za obrambo pod vodstvom ministra za obrambo Janka Vebra v Ljubljani v počastitev državnega praznika, dneva Rudolfa Maistra, na Trgu OF ter pred Ministrstvom za obrambo položila venca k spomenikoma generalu Rudolfu Maistru. Venca sta položili tudi delegaciji Mestne občine Ljubljana in Društva general Maister Ljubljana.
Spominske slovesnosti se je udeležila tudi delegacija Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale, ki s svojim delovanjem pokriva pet občin UE Domžale: Domžale, Lukovico, Mengeš, Moravče in Trzin. Imeli smo to čast, da smo na dogodku zastopali našo krovno organizacijo Zveze slovenskih častnikov in njenega predsednika, generalmajorja mag. Alojza Šteinerja. Našo delegacijo, v spremstvu prapora ZSČ, je vodil predsednik OZSČ nadporočnik Miran Stopar.

Vsi zbrani smo bili po kratki slovesnosti povabljeni na ogled razstave slikovnega gradiva iz časov odločilnih dogodkov v Mariboru in prijetno druženje z novim načelnikom generalštaba Slovenske vojske, takrat še brigadirjem, sedaj generalmajorjem dr. Andrejem Ostermanom. Ob tej priložnosti smo spoznali tudi nekaj potomcev vojakov generala Maistra in njegovo prapravnukinjo. V prijetnem razgovoru smo se vsi zbrani strinjali, da je general Maister v odločilnih trenutkih za slovenski narod ravnal kot pravi častnik in s svojim dejanjem, ne nazadnje, postavil temelje za določitev meje državi Sloveniji na Štajerskem, hkrati pa pokazal, kako pomembna je lastna vojska za suverenost države.

 

Miran Stopar

Oglejte si tudi