Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Pohodniki ŠTD Rafolče na sv. Miklavžu in Zasavski sveti gori

Pohodniki ŠTD Rafolče vedo, da je treba nabirati kondicijo in pohodniške izkušnje, da bodo lahko poleti z lahkoto osvojili najvišjo točko Slovenije – Triglav. Po razburljivem pohodu po Rahuški poti v dežju, so se odpravili na Moravško stran, v krasnem sončnem vremenu, z mehkimi koraki v do 20 cm globok sneg.
V nedeljo,  26. januarja 2014 smo se odpeljali na  Sveto trojico, kjer smo parkirali avtomobile pri znamenju in se podali v zasneženo pot v gozd.  Na Murovici, ( 743 m) smo pozvonili in si zaželeli izpolnitev skritih želja in nadaljevali pot proti Jančam in Dolskemu. Vzpon na  poraščeni Cicelj (836 m) nas je kar rahlo ogrel in veselo smo nadaljevali s previdno hojo po grebenu in si ogledovali predvsem litijsko stran pobočja. Na sv. Miklavžu (741 m) smo obiskali hrib s cerkvijo in uživali v krasnem pogledu na Kamniške in Savinjske Alpe. V gostilni smo se okrepčali in vrnili po nekoliko spremenjeni poti do parkirišča.

 

V nedeljo, 23. 02. 2014 smo se odpeljali v Kandrše in parkirali nad Vidergo. Zaradi podrtega drevja zaradi žleda, smo se podali kar po cesti in naredili nekaj krajših bližnjic skozi gozd. Vreme je bilo še kar jasno in za ta čas že toplo. Po več kot eni uri smo bili na vrhu, na  Zasavski Sveti gori  (852 m).  Zasavska Sveta gora je lepa izletniška točka, ki se nahaja med Litijo in Izlakami. Na vrhu stoji župnijska cerkev Marijinega rojstva, ki smo si jo ogledali in odpre se lep razgled na Posavsko hribovje in  Julijske in Kamniško Savinjske Alpe. Sledil je osvežilni postanek v planinskem domu. Na povratku so dekleta dobila medalje za uspešen vzpon.

 

Zadovoljni in prijetno utrujeni smo se vrnili v vsakdanjo dolino. 

Oglejte si tudi