Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Društvo Skrinjca širi glas o Lukovici tudi izven naših meja

Društvo za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine – Skrinjca v tem letu predstavlja svoje delovanje in Lukovico skozi oblačilno tehniko. Z veseljem se udeležijo različnih dogodkov, na katere jih povabijo, tako v Sloveniji kot tudi v tujini, kjer so vedno bolj prepoznavni in pritegnejo pozornost.
Pet let je od tega, ko je Društvo Skrinjca pričelo delati prve korake na območju Črnega grabna, kaj kmalu pa tudi po vsej Sloveniji. Osrednji prostor njihovega delovanja je zdaj že nekdanja Domačija Rus, ki je v začetku julija dobila drug naziv, in sicer Dvorec Rus. »Že pred časom, torej leta 1938 so Rusi sami gradili to hišo, da bo nekoč postala dvorec.Na lastnosti dvorca kažejo Fabianijevi oboki na zunanji strani hiše, ribnik, visokorasla drevesa posajena proti ribniku, visoka vrata v hiši, vendar je 2. svetovna vojna ohromela domačijo, ki je nazadovala in ni mogla postati dvorec. Dve leti in veliko garanja je bilo potrebnega, da smo naredili tudi gospodarsko poslopje kot pristavo, naredili ribnik, naščitili visokorasla drevesta pod spomeniškim varstvom, sama hiša vsebuje elemente in vsebine, ki jih ima dvorec, trenutno pa delamo tudi vinsko klet,« pravi članica društva Tanja Šubelj.

V septembru so se v Slovenski Bistrici na povabilo Srečka Stambaherja, direktorja zavoda za spomeniško varstvo Maribor, udeležili dnevov kulturne dediščine. Dogodek je potekal na gradu Slovenska Bistrica in se ga je udeležilo več članov društva. Tam so predstavili občino Lukovica, Janka Kersnika in oblačilno tehniko, ki zaznamuje tudi letošnje leto. Pot pa jih je vodila tudi izven naših meja, natančneje na avstrijsko Koroško v Železno Kaplo. Zelo zanimivo se jim je zdelo, ker so naknadno poklicali njihovega župana, da jih je prišel pogledat in nato ves dan ostal z njimi. »Tam smo se počutili res dobrodošle, ravno takrat so imeli tudi praznik Svetega Mihaela in so nas povabili tudi v cerkev. Župan Smrtnik je bil nadvse navdušen nad nami, prav tako pa zelo dobro pozna tudi našega župana in okoliške kraje.Videli smo, da ljudje tam dojemajo kulturno dediščino čisto drugače kot pri nas in kar je najpomembnejše - držijo skupaj!  Upam, da bodo ljudje sčasoma ugotovili, da to kar delamo v društvu, ni namen samo sebi, ampak da želimo izpeljati projekte in dogodke, ki bodo z zanimanjem privabili tudi občane in občanke, ne le ljubiteljev kulturne dediščine in drugod po državi,« razmišlja Šubljeva o prihodnosti delovanja društva. Ljubezen do tega kar počnejo in brezpogojen trud za boljši jutri in osveščanje o kulturni dediščini jih žene naprej. Tako organizirajo različne razstave, dogodke in delavnice v Dvorcu Rus in se le, če jim to dopušča čas odpravijo tudi po različnih dogodkih. Kjerkoli se pojavijo s svojim izgledom povzročijo zanimanje javnosti in tako živo ohranjajo korenine in dediščino Slovenske kulture, ki v Dvorcu Rus in Društvu Skrinjca še zdaleč ne izginja.

 

Oglejte si tudi