Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Deset let Slomškovega bralnega priznanja na Brdu

Tokratna zaključna prireditev ob koncu bralnega leta ni bila kar tako, saj letos mineva deset let odkar se je na Brdu začelo organizirano brati za Slomškovo bralno priznanje.
A ni le branje tisto, kar združuje mlade bralce in animatorje, tu so še različne delavnice, srečanja in še in še. Mladi so ob branju razvili še druge talente in te so pokazali na tokratni zaključni prireditvi v kulturnem domu Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici. Gostji tokratnega srečanja sta bili prof. Berta Golob in Simona Jeretina, predstavnica Slovenskega katehetskega urada, ki skupaj z Mohorjevo družbo Celje bdi nad Slomškovim bralnim priznanjem. Gospa Berta Golob je bila ob župniku iz Ponikve Mihu Hermanu pobudnica za ustanovitev  SBP,  v želji mlade navdušiti za lep slovenski jezik, dobro knjigo in ljubezen do prvega slovenskega blaženega, po katerem se bralna akcija tudi imenuje, torej do blaženega Antona Martin Slomška.  Brati lahko  začnejo v katerem koli razredu, sodelujejo lahko tudi predšolski otroci. Bralec mora v šolskem letu prebrati vsaj tri dela s seznama, na katerem so navedeni priporočeni naslovi za posamezne starostne skupine. Naloga animatorjev je, da skupaj z otroki preverijo prebrano literaturo in iščejo načine, kako mlade navduševati za branje. V teh desetih letih so bralci na Brdu prebrali 3397 knjig. Kar zajetna knjižna polica, kajne? Vrnimo se k zaključku letošnjega bralnega leta. Prireditev so tokrat povezovali malce starejši bralci: Ema Pavlič, Irenej Bukor in Urh Jazbec. Pred pričetkom uradnega dela smo si lahko ogledali tudi utrip SBP preko vseh desetih let, ujetih v objektiv Draga Juterška in predvajanih na platno. Himno SBP smo tokrat zapeli skupaj z otroškim in mladinskim pevskim zborom naše župnije, pod taktirko Petre Avbelj. Da pa ne bi prehitro odšli z odra, so nam po himni zapeli še pesem Vstani in steci k Jezusu. Pozdravne in spodbudne besede, ter besede zahvale vsem; tako vodji SBP gospe Zinki Meden in animatorjem, kakor bralcem in ne nazadnje tudi staršem, je na začetku prireditve izrekel domači župnik Andrej Svete. Eva, Zala in Sara so nam predstavile modre Slomškove  misli, ki so še danes v veljavi. Vrednote, ki  jih je Slomšek še kako poudarjal, smo spoznali tudi v Jezusovi priliki o talentih. In ker je gospodar v priliki odpotoval, smo med tem prisluhnili igranju na kitaro Julije Cerar ter petju Ane Praznik in Maje Hajdinjak.  Koliko se je prebralo, kaj se je dogajalo in še kaj, smo izvedeli iz poročila, ki ga je podala Ana Meden. Nato je spregovorila še Berta Golob, ki je dejala, da z veseljem in navdušenjem pride med nas, saj ve, da se na Brdu lepo dela, da so se mladim pri branju pridružili tudi starejši in da nas, ko se zberejo na različnih srečanjih daje za vzor. Zatem je podelila priznanja in nagrade najmlajši skupini in za vsakega našla še besedo spodbude. Ker so knjige kakor semena, za katere verujemo, da bodo obrodila sadove, so nam Gašper, Aljaž in Jaka  predstavili priliko o semenih. O gorčičnem semenu pa so spregovorili Eva, Doroteja, Ožbolt in Larisa.

Predstavnica Slovenskega katehetskega urada Simona Jeretina je, kakor je dejala, močno razmišljala, kaj naj pove, saj bralci iz knjig veliko vedo, nato pa so ji na misel prišle besede: "Vse zeleni in cveti, veselje na naše obraze pa trosijo tudi lepe misli knjig, ki smo jih prebrali v letošnjem letu, da bi tudi z njihovo pomočjo znali zbirati zaklade za nebesa, kakor nas vabi blaženi Anton Martin Slomšek". In verjetno imajo zato  bralci z Brda v nebesih že kar nekaj zakladov. Še o sreči so nam spregovorile Katarina, Klara, Ana Marija in Valentina. Veronika, Neža in Eva pa so nam spregovorile o papežu Janezu Pavlu II. Psalmi so poučni, a dolgočlasni. Natalija, Julija in Tadej pa so dokazali, da so lahko še kako zanimivi, tudi glasbeno. Maja, Zala in Tatjana so nam predstavile večer, a ne tistega zunaj, ampak avtorice Dragice Šteh, mladinski zbor nam je zapel v slovo, še prej pa so se bralci zahvalili tako animatorjem, kakor vsem tistim, ki iz ozadja skrbe, da SBP teče. Tudi na gostje niso pozabili in jima izrekli en velik Bohloni, da sta prišli. Bralno obdobje je za nami, a to še ne pomeni, da se tudi čez počitnice ne bomo družili s knjigami, saj je Tone Pavček dejal: "Če ne bomo brali, nas bo pobralo!" Glede na število prebranih knjig mislim, da nas ne bo kmalu pobralo.

Oglejte si tudi