Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

ČD Lukovica v podporo svetovnemu dnevu čebel

Pobuda, ki je že nekaj časa dobiva podporo in je vse bolj poznana v Sloveniji in po svetu je, da bi 20. maj postal Svetovni dan čebel. Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je ob podpori države in Organizacije združenih narodov med drugimi aktivnostmi izvaja tudi obiske vseh čebelarskih društev v Sloveniji.

V četrtek, 17. decembra, je delegacija ČZS obiskala tudi društvo iz Lukovice. Pred Gostiščem Trojane smo se zbrali pozno popoldne, v podporo svetovnemu dnevu čebel pa so se odzvali tudi župan Matej Kotnik, igralec Boštjan Gorenc – Pižama, Bojan Gasior v imenu Gostišča Trojane, skupina Boysi ter številni člani našega društva.

Zakaj ravno 20. maj?
To je dan, ko se je rodil Anton Janša (1734-1773), ki je poznan kot eden takratnih najboljših poznavalcev čebel. Bil je prvi učitelj modernega čebelarstva na svetu, saj ga je že cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na novi čebelarski šoli na Dunaju. Njegov prispevek k začetku modernega čebelarstva je izrednega pomena.

Na ČZS predlagajo še, da se svetovni dan čebel obeleži v maju, ki je na severni polobli mesec najbujnejšega razvoja čebel. V tem obdobju so čebele najbolj številčne, potrebe po opraševanju pa največje. Na južni polobli pa je to jesenski čas, spravila čebeljih pridelkov in tako dnevi in tedni medu.

Katja Nakrst, tajnica ČD Lukovica

Oglejte si tudi