Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pet borcev Šlandrove brigade po 73.-letih ponovno na Špilku

Nad vasjo Gabrje pod Špilkom je ob spomeniku udarne Šlandrove brigade več kot dvesto udeležencev toplo pozdravilo pet prisotnih prvotnih borcev - Šlandrovcev, vključno z legendarnim komandantom preboja na Menini planini - tovariša Franca Severja - Franto.
Na slovesnosti ob 73-letnici ustanovitve 6. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade Slavka Šlandra je vel sloveski veter, zavest, ki je na noge postavila narod že skoraj tričetrt stoletja nazaj. Te zavesti pa v Sloveniji primakuje v današnjih časih, ko bi vodilni gospodje morali bolje skrbeti za narodov blagor, pa je povedal slavnostni govornik župan občine Lukovica gospod Matej Kotnik. 

Tako pomembne slovesnosti so se seveda udeležili tudi vsi občinski in krajevni predsedniki Zveze borcev za vrednote NOB in vsi predsedniki in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij, kot tudi člani društva Sever in društva Triglav, veterani vojne za Slovenijo. Praporščaki in častna enota območnega združenja Slovenskih častnikov Domžale pod poveljstvom Milana Habjana, so poskrbela za primerno vzdušje ob spomeniku in ob polaganju venca v spomin vsem padlim borcem Šlandrove brigade. Venec so položili župan občine  Lukovica gospod Matej Kotnik, občinski predsednik Zveze borcev tovariš Marjan Križman, ter predsednik Zveze borcev Kamnik tovariš Matevž Košir.

Po zraku so se širile partizanske melodije Počiva jezero v tihoti, Šivala je deklica zvezdo in Kdo pa so ti mladi fantje iz ust pevskega zbora Naši fantje, pod vodstvom Domnika Krta. Svoj nasop pa so speljali tudi harmonikarji
Srečo Strehar, Tone Habjanič, Uroš Križman in Ivan Lindič. 

V imenu organizatorjev ZB Lukovica in ZB Kamnik se zahvaljujejo za sredstva Občinam Lukovica, Kamnik in  Domžale, podjetju Prodnik, krajevni skupnosti Blagovica ter krajanom Gaberja. Posebna zahvala gre recitatorjema KUD Maselj Podlimbarski Gabrijelu Galesu in Brigiti Urankar Ribič, ki sta recitirala pesmi Petra Levca, borca Šlandrove brigade.

Oglejte si tudi