Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Dejaven mesec Godbe Lukovica

Člani Godbe Lukovica so po zasluženem poletnem premoru konec avgusta spet začeli z rednimi vajami. Zaradi predvidenih precej zahtevnih nastopov se je vadba skladb odvijala dvakrat tedensko, ob torkih in četrtkih. Prvič so se godbeniki v novi glasbeni sezoni predstavili na osrednji proslavi ob prazniku Občine Lukovica. Vsekakor velik izziv, kajti zaigrali so ob boku Mengeške godbe in Pihalnega orkestra Svea Zagorje. Torej dveh orkestrov, ki prihajata z veliko večjega območja in imata zato tudi precej večje glasbeno zaledje. Na njihovi strani je tudi tradicija, saj sta oba orkestra več kot 100 let starejša od “18 letne mladenke”, kot je uradni napovedovalec predstavil Godbo Lukovica. Člani slednje se niso ustrašili izziva in so kljub nekoliko skromnejši številčni sestavi prejeli precej pohval za odigrane zabavne skladbe.

Že dva dni pozneje je sledila tradicionalna povorka ob 46. dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. Skozi srednjeveško mestece so lukoviški godbeniki korakali že enajstič zapored ter bili del več kot dva tisočih posameznikov in skupin, ki so sodelovali na tej največji etnološki prireditvi v Sloveniji.

Godba Lukovica je sodelovala tudi pri obisku delegacije iz italijanske občine Amaroni v Lukovici. Ob polaganju vencev na Starem trgu so zaigrali himni republik Slovenije in Italije ter zaigrali žalno skladbo, ko so se predstavniki obeh občin poklonili žrtvam prve svetovne vojne.

Dejaven mesec so godbeniki, kar se javnih nastopov tiče, zaključili v Mengšu, kjer je zadnji septembrski konec tedna ob 24. sejmu v Mengšu potekalo območno srečanje godb. Zbrali so se predstavniki vseh petih orkestrov, ki delujejo na domžalskem območju. Vsak je odigral po tri skladb, in kot je običaj na tovrstnih srečanjih, so glasbeniki tudi družno zaigrali nekaj poskočnih melodij.

Oglejte si tudi