Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat PGD Prevoje

V mesecu požarne varnosti se o gasilcih veliko govori. Letos je oglasna kampanja z geslom Delujmo preventivno še posebej poudarila požarno varnost v domačem okolju.

V PGD Prevoje smo v soboto, 15. oktobra, odprli vrata gasilskega doma za vse obiskovalce, ki jih zanima, kako delujemo. 

Petnajst minut pred predvidenim dogodkom je našim članom začelo zvoniti in piskati … Tako so hitro spustili vse delo iz rok in se pripravili za posredovanje na intervenciji. »Nesreča v Krašnji«, so nam na hitro sporočili, in se odpeljali. Članice smo nadaljevale s pripravami in s prvimi obiskovalci čakale, da se operativni člani vrnejo. Med čakanjem smo z našimi najmlajšimi barvali gasilske pobarvanke, starejši pa so se pogreli s čajem ali kuhančkom in poklepetali z nami. Ob vrnitvi posadke smo bili priča tradicionalnemu krstu operativca za prvo uradno intervencijo, ko so ga ostali sodelujoči dobro zalili s curkom vode ter mu čestitali za opravljeno delo in uradni vstop v operativno enoto. Ta trenutek je bil izjemen, navadno občani takih stvari ne vidijo. Poveljnik in posadka so opravili še analizo intervencije, nato pa se je z malo zamude začel predvideni program.

Poveljnik Milan nam je pripravil predavanje o ogljikovem oksidu – tihem ubijalcu. Prav tako je podal informacije o novem zakonu, ki predvideva uporabo detektorjev koncentracije CO in nasvete za pravilno uporabo peči s kurišči, odvisnimi od zraka v prostoru. Po odgovarjanju na zastavljena vprašanja in debati o temi smo se razdelili na dve skupini.

Na dvorišču sta mlada operativna člana Jure in Blaž podrobneje predstavila opremo, ki jo uporabljajo na intervencijah, in opremo v vozilu GVC 16/25 (VOZ 2). V dvorani gasilskega doma je članica predstavila TPO – temeljne postopke oživljanja s pomočjo avtomatskega defibrilatorja. Pogumni prostovoljci so se lahko sami preizkusili z masažo srca na lutki. Na tem mestu bi se zahvalila PGD Radomlje, ki nam je prijazno posodilo testno lutko z defibrilatorjem za učenje ter članu PGD Lukovica, ki nam je pokazal pravi defibrilator, ki ga uporabljajo na posredovanjih. Naši najmlajši so uživali ob raziskovanju vozil, gasilskega doma in gasilske opreme.

Dan se je prevesil v večer in tako smo zaključili dan odprtih vrat s prijetnim druženjem ob pecivu in topli pijači, kar gre zasluga našim članicam.

Vsem obiskovalcem se zahvaljujemo za obisk in zvedavost, ki pripomoreta k še boljšim rezultatom našega dela. Vsak od nas mora delovati preventivno, da bo čim manj nesreč in pomoči gasilcev potrebnih dogodkov.

 

Gabi Dernulovec

Oglejte si tudi