Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Dan medgeneracijskega druženja

V vsakodnevnem življenju se pogosto ne zavedamo, kako pomembno je druženje med generacijami. Če smo dovolj pozorni, lahko zlahka opazimo, da se ne učijo samo otroci od odraslih, ampak tudi odrasli od otrok, starejši od mlajših. Ob trenutkih, ko se ustavimo v vsakodnevnem hitenju, opazimo, kako se časi hitro menjajo, navade, način življenja, tudi lepe stvari iz vsakodnevnega življenja izginjajo, pojavljajo se nove…
Za trenutek smo se na naši šoli ustavili tudi v torek, 20. marca 2012, ko smo pripravili dan medgeneracijskega druženja. Za začetek smo »pomešali« učence višjih in nižjih razredov, tako da je bila med njimi čim večja starostna razlika, za konec pa smo povabili dedke, babice, starše, vse, ki so bili pripravljeni povedati o tem, kako so se igrali nekoč in kako so živeli.

Otroci so presenetili s starimi igračami, narejenimi doma. Nekatere so prinesli že od doma, druge so izdelali v šoli in jih predstavili svojim vrstnikom. Npr. »dideldajca«, »tank«, vrtavke, lesenega možička, obteženega z vrečo, ki se spretno nagiba čez rob mize in nazaj, čez rob in nazaj … in nikoli ne pade!

Nekateri po dolgem času, drugi pa prvič v življenju so posegli po šivankah, gumbih, pletilkah in kvačkah. Na tleh sta se pojavila ristanc in pismo, kradli smo zemljo, talali rinčke in gradili trden most. Marsikateremu otroku, ki je doslej poznal le računalnik, se je odprl čisto nov svet in navdušenja je bilo na sploh veliko.

V naši skupini sta dogajanje popestrila Tone Habjanič in Andreja Čokl.

Dedek Habjanič nam je slikovito predstavil svojo mladost, tako lepe kot težke trenutke. Hitro nam je bilo jasno, da je bilo včasih v šoli precej drugače, kazni stroge, milosti pa malo za ne ravno velike prekrške. Povedal nam je, kako so sami izdelovali smuči in sanke, kako so se znali igrati, nagajati in zabavati, a tudi poprijeti za delo.

Na koncu je Tone Habjanič poprijel še za harmoniko in raztegnil meh, mi pa smo zapeli V dolini tihi, pa Mi se imamo radi, da se je slišalo še izven šolskih zidov. Harmoniko je posodil tudi učencu Benjaminu, ki je pokazal, da zelo dobro stopa po stopinjah uspešnega harmonikarja.

Mamica in etnologinja Andreja Čokl nam je povedala, od kod izhajajo Barbike in od kod ime medvedka Teddy bear, kako so nastali frisbiji ... In še bi jo poslušali, a je dan tako hitro minil.

Tudi v drugih skupinah so imeli goste. Skupino četrtega razreda sta obiskala ata in mama Lane Medved, oči Peter Hajdinjak ter gospe Dolinšek in Močnik. Jurij iz 2.a je povabil svojega dedka, v skupini 6.a in 9.c sta bila na obisku mama Nike Jemec in ata Luka Pečarja. O tem, kako so se igrali nekoč, je veliko povedal tudi sodelavec Franc Vengust. Še nekaj drugih gostov je bilo videti po šoli ter se vsem prav lepo zahvaljujemo in jih ob podobnih priložnostih vabimo, da nas spet obiščejo v še večjem številu.

 

Marija Demšar                   

Oglejte si tudi