Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Abrahama smo slavili

Slavnostni koncert ob 50-letnici delovanja so člani moškega pevskega zbora Janko Kersnik pripravili v kulturni dvorani Janka Kersnika v soboto, 21. aprila. Koncert so začeli s pesmijo Dialog z Abrahamom. Pesem je za zbor napisal in uglasbil znani slovenski skladatelj Janez Močnik, s katerim zbor sodeluje že vrsto let .
»… je mimo res stoletja pol, kar bil Kersnikov zbor je nov …. Pravi Abraham častiti, to je treba proslaviti, zlati jubilej zapiti …« Tako se glasi nekaj verzov iz že omenjene uvodne pesmi in zbor je svoje srečanje z Abrahamom uspešno proslavil. Praznovanja ob obletnici delovanja so s svojo prisotnostjo počastili tudi mnogi gostje. Polna »lukovška« dvorana je pevcem dala elana, da so se na odru še bolj potrudili. Tako so nam v prvem delu predstavili še dve domovinski pesmi z naslovom Domovini, pri kateri sta se izkazala solista, baritonist Anton Capuder in tenorist Marko Juteršek. Sledila je še znana pesem Jakoba Aljaža Oj, Triglav moj dom. Da se pevci MoPZ spoznajo tudi na to, kaj bo pri gledalcih vzbudilo zanimanje, so tokrat v goste povabili ženski pevski zbor Znamenje iz Volč pri Tolminu. Dekleta so se predstavila  v nekoliko okrnjeni zasedbi, kar pa se ni prav nič poznalo pri sami izvedbi programa. Ob praznovanju se običajno spodobi, da se zaslužnim članom izreče tudi zahvale in podeli priznanja. Tako je koordinator JSKD, območne izpostave Domžale Pavel Pevec članom zbora podelil bronasta, srebrna in zlata Gallusova priznanja za prostovoljno udejstvovanje na kulturnem področju. Tudi župan občine Lukovica Matej Kotnik je pevcem zaželel še mnogo let uspešnega dela in se jim zahvalil za prispevek na kulturnem področju znotraj in zunaj občine. Župan je ob tej priložnosti podelil tudi simbolične zahvale posameznikom. Zahvale so prejeli: Janez Močnik – za sodelovanje z zborom in odlične priredbe, ki jih je namenil zboru, Igor Velepič – za dolgoletno vodenje zbora, Marinko Pintar – za požrtvovalnost (vozi se iz Solkana), Franc Capuder - za dolgoletno predsedovanje zboru, David Burbridge - za dobre povezave med Anglijo in zborom ter občino.

Ob vsem se ne smemo pozabiti zahvaliti še dvema ženskima solistkama, Urški Pavli in Marti Zabret, ki že dalj časa sodelujeta z zborom. Za komični vložek je poskrbel Jože Murovec, pevski prijatelj s Primorske, ki nas vedno spravi v dobro voljo s šaljivo pesmijo o dveh zaljubljencih. Kot zvesti spremljevalec zbora je svoj glasbeni vložek dodal še Tomaž Pustotnik, ki je na harmoniki izvedel znano Avsenikovo vižo Pastirček.

Zboru so ob zlatem jubileju čestitali tudi predstavniki sosednjih zborov in društev in kot se za praznovanje spodobi, je po koncertu sledilo prijetno druženje z gosti in obiskovalci ob sladkih dobrotah pridnih žena in dobri primorski kapljici.

 

Marko Juteršek

Oglejte si tudi