Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Medved v naših gozdovih

Med Blagovico in Trojanami je bil v zadnjem mesecu tudi s strani občank in občanov opažen medved, ki ga že vse od poletja spremlja lovska družina Trojane - Ožbolt.

Medved se je sprva mirno zadrževal v globeli od Podmilja proti Dolinam, a je v mesecu novembru na svojo prisotnost opozoril tudi z vidno povzročeno materialno škodo v nekaterih naseljih v občini. Zaenkrat ni nevarnosti za ljudi, vendar pa bi v tem primeru nadaljnja navodila lovska družina Trojane - Ožbolt prejela s strani Zavoda za gozdove Slovenije, kjer so o medvedu v občini Lukovica tudi obveščeni.

Primož Smrkolj iz lovske družine je mnenja, da ni verjetno, da bi medved na tem območju dočakal zimsko spanje, saj nimamo takšnih globeli, kot so v gozdovih Kočevskega Roga. Na tem mestu izpostavlja previdnost z izleti v gozd, saj ne more nihče z zagotovostjo napovedati, da ne bo več povzročal materialne škode. Puščanje živali in predvsem psov v naravo naj bo kontrolirano, ker lahko ti z renčanjem in lajanjem vzdražijo medveda, ki bi se pognal za njimi do njihovih lastnikov. Župan Matej Kotnik dodaja, da so na Občini seznanjeni z dogajanjem glede medveda, a zaupajo v delo naših lovcev, ki spremljajo žival: "Ta pojav se ni zgodil prvič, saj medvedje prehajajo skozi območje občine Lukovica skoraj vsako leto, a zaenkrat na srečo še ni bil nihče ogrožen. Če bi žival povzročala škodo, bi raje videl, da medveda ne bi odstranili, ampak omamili in odpeljali v zanj primernejše okolje, kot je tukaj."

Če opazite kakršno koli nevšečnost, ki bi nastala zaradi medveda, se obrnite na Primoža Smrkolja (041 674 407) ali Franceta Smrkolja (051 206 490) iz Lovske družine Trojane - Ožbolt.

Oglejte si tudi