Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Vrata našega društva so odprta za vse občane, predvsem mlade, ki imajo ideje in bi bili pripravljeni organizirati zanimive dogodke ob pomoči bolj izkušenih članov!

Prvi kmečki praznik v občini Lukovica je potekal 27. in 28. julija 2013 pod okriljem Turistično olepševalnega društva Lukovica. Svoje vtise o prazniku in delovanju društva je po dogodku delil svoje mnenje predsednik društva Vinko Nakrst.
Letošnje poletje so zaznamovali vročinski valovi in nobena izjema ni bila niti ob koncu julija, ko so člani Turistrično olepševalnega društva Lukovica ,kljub visokim temperaturam, uspešno izpeljali prvi kmečki praznik v naši občini. Žetev so opravili na Brdu, in sicer v sadovnjaku, mlatitev pa prikazali na Kersnikovem travniku pred Rokovnjaškim gozdičkom. »Lahko rečem, da je bilo obiskovalcev izredno malo, kar je bila po vsej verjetnosti posledica neznosne vročine, saj si starejši ljudje, ki smo jih pričakovali, niso upali iz hiše ob 40-ih stopinjah celzija,« pojasnjuje Nakrst. Namen društva je bil predvsem ta, da se dogodek prične ob tretji uri popoldne in druženje traja do večernih ur. Nakrst se zaveda, da bi bilo glede na temperature bolje, da bi vse izvedli v enem dnevu, ko se proti večeru že ohladi, vendar so kmečki praznik organizirali prvič in niso imeli nobenih predhodnih izkušenj s tem. Na vprašanje, ali imajo morda namen kmečki praznik ponoviti, Nakrst odgovarja: »Žal je vse skupaj cel ciklus, saj je vse skupaj trajalo od lanskega leta, ko smo posejali piro, jo negovali in do sedaj tudi imeli. Pri izbiri datuma se nismo mogli ozirati na vreme, saj so nam svetovali pri Kmetijskem inštitutu, da bi bil ta datum najbolj primeren za žetev.« Večina mladih več ne ve, kako so včasih želi in mlatili žito, Nakrst pa bi z dogodka izpostavil že starejšega Jožeta Cerarja iz Spodnjih Kosez, ki je na dogodku tudi aktivno sodeloval in pokazal, kako so včasih delali tovrstne stvari. Prav tako je bil namen dogodka tudi ta, da občani sodelujejo pri prikazu in se vključijo med razgibanim povezovanjem Toneta Habjaniča.

O naslednji organizaciji kmečkega praznika še ne razmišljajo, saj v društvu po Vinkovem mnenju ni dovolj aktivnih in predvsem mlajših članov, ki bi jim pomagali pri organizaciji dogodkov. »Zdi se nam škoda, da v občini nimamo mladih, ki bi bolj izkoristili potencial in možnosti, ki jih ponuja sodelovanje v Turistično olepševalnem društvu Lukovica. V lasti imamo med drugim tudi Rokovnjaški gozdiček, kjer bi lahko imeli še več dogodkov, ne le Rokovnjaško noč. Naša vrata niso odprta le za prebivalce Lukovice, temveč za vse mlade v občini, ki imajo ambicije in ideje, ki bi jih lahko uresničili v svojem lokalnem okolju. Starejši člani smo jim pripravljeni pomagati s svojimi izkušnjami in znanjem, prav tako pa ima Brdo veliko turističnih možnosti, ki bi se jih dalo še bolj  izkoristiti, še posebno če mladi študirajo turizem oziroma jih to zanima, a ne vedo kje bi pridobili izkušnje

Po prvem kmečkem prazniku v občini Lukovica gredo s predsednikove strani izredne zahvale Društvu podeželskih žena Lukovica, ki so sodelovale pri žetvi s srpi, povezovalcu Tonetu Habjaniču, Kmetijskemu inštitutu, ki je pustil sejanje v sadovnjaku na Brdu, možem, ki so mlatili s cepci in tistim prostovoljcem, ki so bili aktivni na dan prireditve. Vsi željni izkušenj in sodelovanja lahko kontaktirate Vinka na telefonski številki 041 873 979, naslednji dogodek, ki ga društvo pripravlja pa je Rokovnjaška noč, ki bo 13. septembra 2013 ob 20. uri.

Oglejte si tudi