Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Tudi v domači občini potencial za mlade

Čeprav živimo v času, ko gospodarske razmere niso najbolj rožnate, napovedi medijev pa ne preveč optimistične, je vseeno potrebno razmišljati o mladih. O njih sicer, zanimivo največ razmišljajo upokojenci, ki so izrazili svojo željo o ureditvi medgeneracijskega prostora v kulturnem domu v Lukovici, za uporabo skupnih dejavnosti ali vsak posebej. Najpomembneje je, da bi tako mladi kot stari iz naše občine prišli v stik in obogatili medsebojno medgeneracijsko povezanost, kakor je stalna praksa vedno večjega števila krajev po Sloveniji.

»Občina Lukovica bi mladim pomagala, če bi se le-ti organizirali,« pravi župan občine Lukovica Matej Kotnik. »Če ni nikogar, ki bi rekel 'Mi si želimo sodelovati', potem je težko karkoli podpirati. Tako kot društva, bi se tudi mladi morali pokazati svojimi  akcijami, zagnanostjo, začrtanim programom in seveda delom. Občina je pripravljena sodelovati, če ima društvo oziroma združenje za seboj tudi organizacijsko in funkcionalno organiziranost, zelo težko pa je reči, da imamo prostor za nekoga, ki ga ni, ki ne obstaja« pravi.


Občina se o problematiki zaposljivosti mladih pogovarja tudi z Obrtno zbornico Domžale

Zaposlovanje mladih občank in občanov se kaže v tem, ker nimamo vseh možnih profilov, ki bi jih lahko izkoristili. »Mislim, da so tukaj še potenciali,« razlaga Kotnik. V februarju so se namreč sestali z Obrtno zbornico Domžale, kjer so govorili o možnih rešitvah, kot so možnosti svetovanja mladim, usmerjanja ljudi, izkoriščanja lastnih potencialov za razne storitvene dejavnosti tudi take, ki so bile cenjene v preteklosti, danes pa kljub svoji pomembnosti potisnjene vstran. »Idealna kombinacija je, če mladi najdejo veselje in prostor za delo v poklicu, ki je potreben in iskan pri ljudeh. Po drugi strani pa imamo v občini tudi recimo trgovsko podjetje Hofer, kjer se stalno iščejo takšni ali drugačni profil sodelavcev. Mislim, da je zelo dobro, če se mladi iz naše občine naučijo tudi tujih jezikov, ki so zelo pomembni za njihovo prihodnost, kar se kaže na primer tudi v navedenem primeru,« svetuje župan.


Od je mladih odvisno, koliko se bodo vključevali

Prav tako se cene zemljišč na območju občine počasi premikajo proti realnim vrednostim. Ustvarja se okolje primerno za bivanje, gradnjo in aktivno življenje. Imamo številna športna, kulturna, turistična, gasilska, humanitarna društva in različne dejavnosti, ki se razvijajo v tem okolju, kjer vsak najde nekaj zase. »Z avtocesto smo blizu prestolnici in menim, da mladi lahko najdejo svoj prostor v naši občini. Seveda je vse odvisno od njihovega vključevanja v lokalno skupnost, zelo dobra ideja pa se mi zdi, da bi mladi sami raziskovali in opisovali domači kraj, začutili svoj utrip. Želim jih spodbuditi k temu, torej, da najdejo sebe v svojem kraju, v svoji občini.«

 

Če bodo mladi želeli, bodo lahko na območju občine Lukovica tudi začeli svoje delo. Ob vidnem napredku in nadaljnjem razvoju, je župan odprt tudi za širitev njihove dejavnosti, seveda pa je najpomembnejša njihova angažiranost in pripravljenost za delo. Zaželeno je, da bi tudi v društvih začeli s prevzemanjem odgovornih funkcij in se tako tudi aktivno vključili v okolje. »Sam sem zelo vesel vsakega mladega, ki je pripravljen sodelovati na kateremkoli področju in vidi svojo prihodnost v teh krajih,« zaključuje Kotnik.

Oglejte si tudi