Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Obnova sakralne kulturne dediščine v Občini Lukovica

Občina Lukovica je v novembru v občinskem glasilu Rokovnjač in na spletni strani Občine Lukovica objavila javni poziv za sofinanciranje obnove nepremične sakralne kulturne dediščine za leto 2012.

Predmet javnega poziva so bile:

-        obnove, povezane z adaptacijo in prenovo streh, oken in fasad sakralnih kulturnih spomenikov, ki so razglašeni za kulturne spomenike lokalnega pomena na območju Občine Lukovica,

-        obnove, povezane z adaptacijo in prenovo streh, oken in fasad nepremične sakralne kulturne dediščine, ki se nahaja znotraj zaščitenega območja spomenika lokalnega pomena in ima kulturno zgodovinsko vrednost v zaščitenem območju,

-        restavratorske in sanacijsko-konservatorske posege na sakralni nepremični kulturni dediščini,

-        nujna vzdrževalna dela zaradi preprečitve propadanja sakralne kulturne dediščine,

-        restavriranje in obnova fresk.

Skupna razpisana vrednost je bila 25.000 evrov, od tega 6.000 evrov za obnovo fresk in 19.000 evrov za ostala dela na področju obnove in vzdrževanja nepremične sakralne kulturne dediščine.

V razpisnem roku je občinska uprava prejela dve vlogi za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine, in sicer je obe vlogi poslala župnija Brdo, ostale župnije z območja občine Lukovice pa se na javni poziv niso odzvale.

Župnija Brdo je tako posredovala vlogo za sofinanciranje konservatorsko – restavratorskih del na poznogotskih freskah v podružnični cerkvi sv. Marjete na Gradišču in sofinanciranje konservatorsko – restavratorskih del na zgodnjebaročnih stranskih oltarjih Matere božje in sv. Petra v podružnični cerkvi sv. Luke v Spodnjih Praprečah.

Na podlagi določil javnega poziva občina za prijavljene projekte nameni največ do višine 50% vrednosti obnove. Tako bo dodeljenih 12.953,79 evra, ostala sredstva pa bodo v letošnjem proračunskem letu ostala neporabljena.

Mojca Cerar, občinska uprava

Oglejte si tudi