Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Kultura je v vsakem izmed nas

V četrtek, 5. februarja 2015 smo ob 19. uri v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici obeležili slovenski kulturni praznik. Letošnjemu Prešernovem dnevu smo se poklonili v duhu medgeneracijskega sodelovanja, saj je proslava temeljila na sožitju in solidarnosti emd mladimi in starejšimi. V prvem delu programa so tako nastopili mladi, prav tako pa smo prisluhnili tudi slavnostni govornici Alenki Žumbar Klopčič, občanom bolj poznana kot pobudnica in vodja Srečne hiše, ki je svoje mesto pred nekaj meseci dobila v naši občini.
"Kultura je zame zelo širok pojem, zaradi tega ker je kultura pravzaprav v vsakem izmed nas," je dejala slavnostna govornica Alenka Žumbar Klopčič. "Govorim namreč o takšni kulturi, ki ni razumljena  kot neka dejavnost v smislu umetniškega ustvarjanja, ampak o kulturi na splošno. Kultura se kaže v tem, kakšni smo do našega sočloveka in do okolja. Ali nas skrbi in nam je mar za tiste, ki so jim razmere manj dane in jim je manj lepo v življenju, ali smo pripravljeni mi kot posamezniki in lokalna skupnost, kaj narediti zanje?" se je spraševala Žumbar Klopčičeva. Sama je v dveh mesecih od ustanovitve Srečne hiše ugotovila, da je še kako veliko klture v ljudeh, saj prihajajo k njim takšni, za katere si sploh niso mislili, da bodo prišli in podprli njihove aktivnosti. ki so usmerjene v pomoč socialno ogroženim, otrokom v rejniških družinah, spet drugi so pripravljeni pomagati pri učni pomoči in delitvi znanj z mlajšimi, kot tretji pa prihajajo prejemniki tega, ki so zelo hvaležni in se tako ustvarjajo kulturne vezi med ljudmi. "Ko sem prišla v občino, natančneje v Krašnjo, krej z možem živiva, si nisem mislila, da se dogaja tako veliko stvari. Ne morem verjeti, da je takšna ljubka vasica, za katero bi človek na prvi pogled rekel, da vse samo spi, tako zelo aktivna na podorčju kulture kot tudi športa. Kaže se resnično močan kulturni duh, ki je neopisljiva energija za ustvarjanje," razlaga.

Prireditev je z Zdravljico otvotil Godalni orkester Glasbene šole Domžale, ki smo jih tekom večela slišali igrati še pod vodstvom dirigentke Anastazije Juvan. V nadaljevanju je za kulturni program poskrbelo Društva Lipa - Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, ki ga je predstavila njihova predsednica Metka Zupanek. Kasneje smo prisluhnili tudi pevski točki in recitacijam članov društva, kitarskem ansamblu, skupini citrark Strumce ter ljudskim pevcem Janeza Cerarja Domžale.

Župan Matej Kotnik pravi: "Zdi se mi, da smo vedno bolj kulturno razviti, vendar pa nam kultura mogoče še manjka na kakšen področju v smislu kulture obnašanja, vedenja in civilizacije. Mislim, da se je že kar vnesla naša praksa, da nas ob slovenskem kulturnem prazniku nagovori nekdo, ki je povezan tako ali drufače s kulturo. Imeli smo direktorico knjžnice, vodjo glasbene skupine, letos pa smo imeli pisateljico, urednico in žensko, ki se ukvarja s kulturo, kar se mi zdi res super, da nas takšna oseba nagovori ob tem prazniku. Všeč mi je, da je vedno drugačen program in da se nekdo predstavi. želel bi si tudi, da bi imeli enkrat tudi kulturni praznik v znamenju 'sosedov' iz sosednjih občin, ki bi se nam predstavili. Predstavljam si tako, da bi se naši občini predstavili njihovi kulturniki, zato zelo podpiram, da smo letos tako spoznali Društvo Lipa - Univerza za tretje življenjsko obdobje, ki kulturo dojemajo na povsem drugačen način kot mladina, ki pa je prispevala s svojim programom k celotni sliki."  

Čeprav nekateri ljudje tega ne opazijo, pa je v nas vendarle kultura, ki jo moramo ohranjati oziroma obuditi in vzgajati. "Še posebno tisto, da se ne obrnemo stran, ko vidimo nekoga, ki potrebuje našo pomoč," strnjuje svoje misli ob slovenskem kulturnem prazniku Alenka Žumbar Klopčič.

Oglejte si tudi