Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Kaj morate vedeti, če organizirate prireditev?

Lepi spomladanski dnevi kar kličejo po sprehodih v naravo ali druženju s sosedi, prijatelji in znanci. Datumi javnih prireditev so že bolj ali manj znani in v občini Lukovica se bo v prihodnjih mesecih dogajalo marsikaj zanimivega. Organizatorji imajo do zadnjega trenutna polne roke dela, vendar pa številni še vedno pozabljajo, da je za izvedbo ključna že prva, zakonsko določena obveznost priprave nekega dogodka, pridobitev soglasja za izvedbo javne prireditve.

Nina Kodrin opravlja v občinski upravi  Občini Lukovica delo višje svetovalke za pravne, kadrovske in splošne zadeve, kamor sodi tudi področje organizacije prireditev. »Vsako organizirano druženje, ki združuje skupino ljudi na določeni lokaciji in prostoru že predstavlja  prireditev,« pojasnjuje. Govorimo o športnih igrah, tekmovanjih, gasilskih veselicah in raznih druženjih, za organizacijo pa je nujno, da se 14 dni pred dogodkom izpolni (in seveda tudi odda) vloga za izdajo soglasja za izvedbo javne prireditve, objavljena na spletni strani občine (in v priponki). V celoti izpolnjeno in podpisano vlogo se nato posreduje ali dostavi občinski upravi Lukovica, zaradi izdaje soglasje. Vloga se lahko posreduje tudi preko elektronske pošte na naslov: info@lukovica.si. Seveda pa v izogib napačnemu tolmačenju se je treba zavedati, da družinski dogodki in srečanja ne zapadejo pod vrsto druženja, za katera zakonodaja predvideva prijavo prireditev in shodov, razen če dogodek predvideva zaporo občinske ceste ali uporabo občinskega zemljišča.

 

Dogodek po 22. uri

Za izvedbo večernih dogodkov, ki vključujejo tudi zapore cest, je potrebno prijaviti pri Upravni enoti Domžale. Pred tem je potrebno pridobiti soglasje občinske uprave Občine Lukovica. Rok za vložitev vloge pri Upravni enoti je minimalno 20 dni pred izvedeno prireditvijo, zato je potrebno dokumentacijo urejati pravočasno. »Kadar za popestritev prireditve skrbijo glasbene skupine in narodnozabavni ansambli ali če se predvaja glasba,  morajo organizatorji predložiti še obrazec vloge za izdajo dovoljenja za začasno obremenitev okolja s hrupom,« razlaga Nina Kodrin. V primeru, da gre za območje prireditve, ki je v lasti Občine, slednja že s samim izdanim dovoljenje izda tudi soglasje, v nasprotnem primeru pa je nujno še pisno dovoljenje lastnika zemljišča. Najpogosteje se tako zgodi, da so vloge nepopolne, odgovorne osebe niso navedene, niti niso urejeni pogoji za primerno število rediteljev (vodje varnostnih služb), …

 

Zakonski problemi se pojavijo takrat, ko gre na prireditvi kaj narobe

Če pride na prireditvi do škodnega dogodka, prej našteti dokumenti pripomorejo, da se zoži krog odgovornosti. Organizator je tako izvedel vse nujne ukrepe za varovanje udeležencev prireditve. »Pri organiziranem veseljačenju, kjer je vključen alkohol, za izvedbo prireditve pa organizator nima potrebnih dokumentov, lahko to predstavlja kazenske sankcije. Občina podpira izvedbe prireditev, vendar pa je nujno razumeti, da je lahko policija le ob ustrezni prijavi prireditve pozorna na dogajanje na nekem prostoru,« dodaja. Trudim se, da sem organizatorjem prireditev vedno na voljo za dodatne informacije in pojasnila, saj se zadevam, da priprava dokumentov, povezanih z izvedbo prireditve za organizatorje predstavlja dodatno breme.

 

O Nini Kodrin:

V občinski upravi je zaposlena že 7 let. Področje dela, ki ga opravlja zajema delo s strankami, pripravo raznovrstnih pogodb, potrjuje obratovalni čas gostinskih lokalov, izdaja soglasja za izvedbo prireditev in soglasja za prodajo izdelkov/pridelkov izven prodajaln, pripravo in vodenje razpisov predmetnega področja. Njene zadolžitve zajemanjo tudi pripravo gradiva za občinski svet, je kontaktna oseba za člane občinski svet, kot strokovna sodelavka pomaga pri delu Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, Statutarno pravni komisiji ter Komisiji za pritožbe občanov in organizacij, sodeluje pri delu občinske volilne komisije, sodeluje z ostalimi strokovnimi sodelavci pri izvedbi del in nalog, terenskih ogledov, po potrebi sodeluje tudi z izvajalci gospodarske javne službe in drugimi zunanjimi izvajalci na drugih področih, kjer je prisotnost pravne službe potrebna.

Oglejte si tudi