Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Domovina – srce in jutrišnji dan – obarvana z izjemnimi uspehi naših osnovnošolcev

Letošnje dogajanje ob dnevu državnosti se je skupaj s podelitvijo priznanj uspešnim učencem Osnovne šole Janka Kersnika Brdo odvijalo v ponedeljek, 22. junija 2015. Na ta dan so ob 18. uri najprej slovesno dvignili zastavo na Mali Lašni ob pomniku zbirnega centra Lokvanj, nato pa se je dogajanje preselilo na poln trg v Lukovici, kjer je potekala osrednja občinska proslava v organizaciji Občine Lukovica in Osnovne šole Janka Kersnika Brdo.
Zveza veteranov vojne za Slovenijo – Sekcija Lukovica je tako kot že leta do zdaj ob pomniku na Mali Lašni prihajajoči praznik obeležila s slovesnim dvigom zastave. Poleg že omenjene Zveze veteranov vojne za Slovenijo – Sekcije Lukovica, častne enote Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale in Zveze slovenskih častnikov Slovenije, praporščakov in zastavonoš različnih združenj in zvez iz Občine Lukovica ter drugih občin Upravne enote Domžale se jim je poleg župana Mateja Kotnika pridružilo kar nekaj občank in občanov. Ti so v kratkem, a čustvenem dogajanju prisluhnili nagovoru predsednika združenja veteranov vojne za Slovenijo Janeza Gregorina ter župana Občine Lukovica Mateja Kotnika, ki je izpostavil velik simbolni pomen, ki ga je imela zastava v dneh osamosvojitve Slovenije.

Ob 19. uri je sledila osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti na trgu v Lukovici. Številne obiskovalce so najprej ob zvokih vojaškega bobna s častnim prihodom na prizorišče pozdravili veterani vojne za Slovenijo in mnogi drugi praporščaki. Glasbeno obarvano dogajanje, ki sta ga organizirali Občina Lukovica in Osnovna šola Janka Kersnika Brdo, se je najprej začelo z državno himno, ki jo je pod vodstvom Simone Burkeljca odpela vokalna skupina Mladost, program pa so vodili simpatični osnovnošolci Žiga, Doroteja, Ana in Zala. Med drugim so povzeli misli o domovini najmlajših šolarjev: »Domovina je nekaj najlepšega na svetu. Domovina je srce in jutrišnji dan.« Globoke misli o domovini je z zbranimi delil župan Občine Lukovica Matej Kotnik. V svojem govoru je poudaril: »Težko je delati z narodom, če ne ve, kaj bi. Naši predniki so vedeli, kaj bi, veterani vojne za Slovenijo so vedeli, kaj je treba, mi pa danes tako malo vemo, kaj bi. Dajmo se malo zamisliti nad seboj in vprašati, kaj je treba, kaj bi, zakaj smo tukaj, ker je to nas čas. In včasih, ko rečejo, dajmo počakati boljše čase … Dragi moji, boljših časov ne bo za nas, zdaj je najboljši čas, da naredimo najboljše

Na odru so se za njim pojavile Kresničke – Otroški pevski zbor OŠ Janka Kersnika Brdo – in s svojim petjem med prvimi popestrile dogajanje. Poleg njih se je predstavil tudi Mladinski pevski zbor OŠ Janka Kersnika Brdo Ciklamen, svoje baletno znanje so pokazale mlade plesalke plesne šole Miki, zavrteli so se najmlajši plesalci folklore in učenci turističnega krožka, ki so svojo plesno točko pripravili za tekmovanje Turizmu pomaga lastna glava.

Seveda je bil ponedeljkov večer tudi v znamenju podeljenih priznanj za dosežke na različnih področjih, poleg šolskih še športnih in glasbenih, kjer so blesteli naši osnovnošolci pod budnim očesom njihovih mentorjev. Ti so k vpisu v zlato knjigo pospremili kar 12 devetošolcev iz generacije 2006–2015, ki bodo svoje znanje bogatili v različnih srednjih šolah. Prireditev ob dnevu državnosti se je zaključila s skupno pevsko točko mladinskega pihalnega orkestra Brdis, solistke Barbare Pavlič, Otroškega pevskega zbora Kresničke, Mladinskega pevskega zbora Ciklamen in vokalne skupine Mladost, ki so pod vodstvom Tomaža Pirnata in Simone Burkeljca navdušili vse zbrane na večernem trgu v Lukovici.

 

Oglejte si tudi