Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

AKTUALNA INFORMACIJA - Male komunalne čistilne naprave (MKČN) velikosti do 50 PE (t. j. 50 oseb)

Urejeno odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode predstavljajo pomemben prispevek k zmanjšanju obremenjevanja okolja. Slovenska okoljska zakonodaja predpisuje, da morajo lastniki stavb na območju z nižjo gostoto poselitve, kjer ni predvidena izgradnja javne kanalizacije, do konca leta 2017 obstoječe pretočne greznice zamenjati z malimi komunalnimi čistilnimi napravami (MKČN).

MKČN je naprava za čiščenje komunalne odpadne vode. V njej poteka biološka razgradnja organskih snovi (oksidacija), ki jo izvaja aktivno blato (skupek mikroorganizmov) ob zagotavljanju vpihavanja zraka. Očiščena voda se kot iztok iz MKČN odvaja v površinsko vodo (potok) oz. ponika skozi določeno perforirano površino za ponikanje v podzemno vodo. V procesu čiščenja v MKČN nastaja odvečno blato, ki ga je potrebno občasno odstraniti. Odvečno blato se običajno odpelje v obdelavo na večjo komunalno čistilno napravo, v postopek zgoščanja in dehidracije, anaerobno obdelavo (stabilizacijo)  ter končno v odlaganje blata.

V kanalizacijski odtok se ne sme odvajati olj, masti, ostankov hrane, topil, čistil na osnovi klora in seveda trdnih odpadkov, ker poškodujejo napravo in zmanjšujejo učinek čiščenja naprave.

 

MKČN z zmogljivostjo čiščenja do 50 PE so v lasti lastnikov stavb in niso del javne infrastrukture. Za upravljanje in vzdrževanje teh naprav so pristojni lastniki.

Lastniki MKČN poskrbijo za:

-        vzdrževanje ustreznega obratovanja MKČN

-        periodičen odvoz blata s strani IJS

-        periodične preglede kakovosti iztoka s strani IJS (Ocene obratovanja za MKČN s certifikatom oz. Prve meritve in Obratovalne monitoringe za MKČN brez certifikata). 

 

Izvajalci javne službe (IJS) na območju lokacije MKČN zagotovijo:

-        soglasje in Strokovno oceno MKČN (za novogradnje)

-        prevzem odvečnega blata iz MKČN in njegovo obdelavo najmanj vsake 3 leta

-         ''Oceno obratovanja'' ob zagonu naprave in nato vsake 3 leta, če ima MKČN certifikat. Pri Oceni obratovanja se Izvede terenski ogled, pri katerem se preveri obratovanje in vzdrževanje naprave in dokumentacija.  

-         ''Prve meritve'' ob zagonu naprave in nato vsake 3 leta ''Ocena obratovanja'', če MKČN nima certifikata. Pri Prvih meritvah  se poleg terenskega ogleda izvede tudi vzorčenje in analiza iztoka s strani akreditiranega laboratorija. Pri Prvih meritvah mora biti KPK iztoka pod 150 mg/l ter BPK5 iztoka pod 30 mg/l, v nasprotnem primeru se meritve ponavljajo, dokler naprava ne deluje ustrezno

-        Lastnikom, ki imajo ustrezno MKČN, znižanje okoljske dajatve za 90%.

 

Inšpekcijski nadzor nad upoštevanjem predpisov izvajajo naslednji organi:

-        gradbeni inšpektorji: vgradnja MKČN

-        okoljski inšpektorji: ustreznost obratovanja MKČN

 

Lastnikom stavb pred nakupom MKČN priporočamo, da dobro proučijo ponudbo na trgu ter izberejo ustreznega dobavitelja naprave z enostavno vgradnjo, kakovostno izvedbo konstrukcije, dobro delujočo tehnologijo naprave, zagotovljenim servisom, referencami naprave (morda tudi ogled že vgrajene naprave) ter priporočljivo z ustreznim certifikatom.

 

Aktualen seznam dobaviteljev MKČN s priznanim ustreznim certifikatom, t. j. z dokumentom ''Izjava o skladnosti po SIST EN 12566-3 '', je vzdrževan in objavljen na naslednji spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije: http://www.gzs.si/slo/panoge/zbornica_komunalnega_gospodarstva/55005.

                                                                                                                                                                                                                        OBČINSKA UPRAVA

Oglejte si tudi