Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

90-letna teta Ani iz Spodnjih Prapreč pogostila tudi Tita

Ko se boste peljali po Spodnjih Praprečah boste na enem izmed balkonov zagledali rdečo vrtnico in pletilke, ki so napletle zaenkrat še nedokončan šal, na katerem je najbolj vidnih 90 let, a se že kaže številka sto. Pletilke v rokah tete Ani, kot ji domači in sosedje radi rečejo, ki je 16. novembra 2015 obeležila častitljivi jubilej, še vedno pletejo, saj je ravno pred dnevi dokončala otroške nogavice. Njeno življenje sestavljajo številni zanimivi trenutki, ki se jih še danes rada spominja. Eden izmed teh, je tudi spomin na obisk Josipa Broza Tito, ki mu je v šolskem stanovanju na Črnem Vrhu nad Polhovim Gradcem, kjer sta zaradi dela stanovala oba z možem Antonom Kosom, skuhala kavo in mu ponudila slivovo žganje.
V naše kraje jo je pripeljala ljubezen, saj je iz Velike Loke pri Višnji Gori prišla leta 1972, z možem Antonom Kosom, nekdanjim ravnateljem na Osnovni šoli Janka Kersnika Brdo, pa sta se v skupni dom preselila štiri leta pozneje. "Bili smo eni izmed prvih v Praprečah," pravi 90-letnica. Na tem mestu, kjer danes živi z nečakinjo Matejo Kos Kobe in njeno družino, je bil prej rob gozda, do parcele pa je vodila gozdna cesta. Iz njihovega domovanja se odpira čudovit pogled na Lukovico in proti vzhodnemu delu občine, kamor se Ani še danes rada ozre. Vsak dan se malo sprehodi po balkonu ali dvorišču, zelo lepe besede pa ima tudi o sosedih. Kar 42 se jih je zbralo na postavitvi mlaja dan pred njenim rojstnim dnevom.

Bere, plete, se sprehaja in še vedno karta 

Kljub visoki starosti ima bister um in rada prebira literaturo. Ob obisku župana Mateja Kotnika je izpostavila knjigi Mestece Peyton ter Čez drn in strn, zanimive zgodbe pa niso le na njenih knjižnih policah, temveč tudi v njenem življenju. Z možem sta oba živela na Črnem Vrhu nad Polhovim Gradcem, kjer je bil Anton vzgojitelj v Železniškem tehnikumu, ona pa delala v kuhinji. Tam ju je tudi obiskal sam Josip Broz Tito, ki ga je zanimalo s čim se ljudje preživljajo. To je bilo 4. februarja leta 1960, od tistega obiska pa ima spravljene fotografije, ki jih je zelo hitro našla in pokazala ob županovem obisku. Kasneje je delala v Pletenini Ljubljana, podjetju Rašica, na Zavodu za rehabilitacijo Soča, v podjetju Mojca pa je šivala čevlje znamke adidas. Upokojila se je leta 1980, njen soprog Anton Kos pa je do svoje upokojitve osem let deloval kot ravnatelj v domači Osnovni šoli Janka Kersnika Brdo, kjer še danes uči njegova nečakinja Mateja Kos Kobe.


Ani se je kot prva izmed petih otrok se je rodila v Veliki Loki pri Višnji Gori, ki spada pod občino Grosuplje. Brat in sestra sta se preselila v Avstralijo, kamor sta se kasneje na dvomesečni obisk odpravila tudi Ani in Anton. Rada sta potovala, med drugim obiskala Nizozemsko in skupaj odkrivala lepe kotičke po Sloveniji. Čeprav nista imela otrok, so ju razveseljevali številni nečaki in nečakinje po njeni in moževi strani. Še danes je tako, saj ji življenjsko voljo dajejo tudi trije navihani fantiči Amadej, Enej in Matej. Z njimi igra Človek ne jezi se, vzame v roke karte Enka, z najmlajšim pa tudi šahirata, čeprav z nasmeškom pove, da šaha ne zna najbolje. Leta in malo slabši sluh ji ne predstavljalo ovire, da bi opustila svojo pletilsko ljubezen, pri čemer uporablja belo volno, saj jo najbolje vidi. Otrokom je tako ravno pred kratkim spletla nogavice, prej pa so izpod njenih rok nastajali zimski kostimi, jopice, šali, puloverji, veliko ljubezen pa so predstavljali tudi gobelini.

Ker je mož v drugi svetovni vojni izgubil gleženj in zaradi gangrene imel le eno nogo, je bil na invalidskem vozičku, Ani pa je skrbela za hišo in tako opravljala tudi kakšna težja dela. A, ji ni bilo težko. Pred 18 leti, ko je postala vdova, se je dosti ukvarjala z vrtnarstvom in sadila ter iskala takšne cvetlice, ki so vzdržale različne vremenske razmere ob soprogovem nagrobniku. Rada je tudi kuhala in pekla različne specialitete kot so koruzni žganci, jabolčna pita, pehtranova potica, marmorni kolač in številni drugi, ki so se prenesli tudi na nečakinje. V tem prazničnem času lahko naredite tudi marmorni kolač po njenem receptu, ki ga je Ani delila z bralci Rokovnjača.


Marmorni kolač Tete Ani

Sestavine:

35 dkg moke

25 dkg sladkorja

25 dkg masla

4 jajca

1 dl mleka

pecilni prašek,

rum,

kakav,

vanilijev sladkor

Priprava:
Penasto umešamo jajca, sladkor, maslo, vanilijev sladkor. Nato med mešanjem počasi vlivamo mleko in malo ruma. Na koncu po žlicah dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Polovico mase zlijemo v pomeščen in pokomak model za šarkelj. V drugi polovico zamešamo kakav in zlijemo na prvo polovico testa. Pečemo na 200 stopinjah približno 45 minut.

 

Oglejte si tudi