Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

90 let Ivanke Hostinger iz Prevoj

9. avgusta je minilo 90 let odkar se je gospa Ivanka Hostinger rodila v Rovtah pri Logatcu. Ob visokem osebnem jubileju sta ji v imenu Zveze borcev NOB čestitke izrekla, gospa Majda Gostič in predsednik zveze borcev Prevoje Martin Dobravec.
9. avgusta 1925 se je v Rovtah pri Logatcu v veliko in revno družino rodila Ivanka, ki je imela še sedem sestra in tri brate. Hitro so otroci ostali brez mame in živeli samo z očetom. Med vojno so za Partizane sestre opravljale kurirsko delo in to kljub temu, da so bile pod budnim očesom domobrancev, ki so imeli v Rovtah postojanko. »Težki časi«, zavzdihne Ivanka.

 

Leta 1964 se je preselila na Prevoje, kjer se je poročila in zaživela s Simonom. Simon je taisti možak, ki je v našem okraju mnogim zgradil hiše, saj je bil izučen zidarski mojster. Ivanka je sprva delala v krajevni skupnosti Krašnja, nadaljevala svojo delovno pot v Tosami in jo zaključila v Jablah. Ima hčerko Dani, vnuka in vnukinjo ter pravnukinji Hano in Zojo. Ko ju omeni,se ji zasvetijo oči in takoj doda, da jo neizmerno razveseljujeta.

 

Pri svojih devetdesetih, je Ivanka še vedno čila in zdrava, ter vedrega duha. Sama ureja sebe, svoj vrt, ima pa tudi nekaj putk, ter zajčkov. Še lansko leto je z zetom in vnukom volontersko urejala okolico prevojskega NOB spomenika »Mrtva straža«, kosila travo, zalivala rože in odstranjevala plevel. Iskrena hvala. Gospe Ivanki Hostinger želimo še na mnoga leta, polna zdravja in sreče.    

Oglejte si tudi