Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Vpogled v čas Rimljanov

V Blagovici poteka arheološko raziskovanje z namenom, da se pridobi nove informacije iz življenja Rimljanov.
Vsem je znano, da je skozi naše kraje potekala zgodovinsko pomembna rimska cesta. Ko so leta 1977 gradili prvo cev plinovoda, so v Blagovici odkrili rimskodobno pokopališče. Našli so dva temelja grobnic in šest grobov, v nekaterih so bili še skeleti.

 

Ker bo skozi dolino potekala nova cev plinovoda je Zavod za varstvo kulturne dediščine predpisal raziskave v Blagovici, kjer kar 35 arheologov že od začetka oktobra raziskujejo ostanke iz rimskih časov. Zanima jih predvsem kako so ljudje včasih živeli. Izvedeti hočejo čim več informacij o načinu pokopa v rimskih časih, oblikovanosti pokopališča v Blagovici, možnost naselbine v bližini... Morda pa se razkrije najbolj dobrodošlo odkritje in sicer točna trasa rimske ceste, saj nihče še danes ne ve kje je potekala.

 

Njihovo raziskovanje je že obrodilo kar nekaj informacij. Našli so namreč več grobnih parcel, znotraj katerih ležijo grobovi in grobnice. Znano je, da je ena družina v rimskih časih pokopavala znotraj ene parcele. Glede na najdeno se lahko v Blagovici zaenkrat govori o najmanj treh grobnih parcelah. Grobnice pa so podobne Šempeterskim. Naleteli so tudi na gospodarske objekte (peči,...).

 

Žal trasa ni ravno primerna za raziskovanje, saj je zelo poškodovana z oranjem in so omejeni na samo 15 metrov ozki pas in dolžino 300 metrov, pri čemer mora deponija izkopane zemlje ostati znotraj pasu. Vodja projekta ga. Ana Plestenjak opozori tudi na dobrodošlo pomoč informacij z naše strani, s strani domačinov.

 

S projektom bodo zaključili predvidoma konec novembra. Po koncu raziskav bo izdelano poročilo, ki bo objavljeno na spletu, najverjetneje sledi tudi objava v obliki knjige. Predmeti najdeni na temu pasu pa bodo razstavljeni na gradu Zaprice v Medobčinskemu muzeju v Kamniku. 

Oglejte si tudi