Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

V šentviški cerkvi Svetega Vida so donele pozavne in orgle

Dodatni dan v letošnjem prestopnem letu je prišel še kako prav. Na zadnji februarski dan smo bili lahko priča izjemnemu glasbenemu dogodku, in sicer se je ob 19. uri odvil orgelski koncert z mednarodnim ansamblom pozavn. Več kot enourni koncert je privabil tako staro kot tudi mlado občinstvo, ki je nastopajoče na koncu pospremilo z zelo bučnim aplavzom, gostje pa so za zaključek ponovili eno izmed pesmi s programa.
V Šentviški cerkvi svetega Vida so v sredo, 29. februarja 2012 gostovali vrhunski glasbeniki. Pripravili so program enajstih skladb, ki smo jih lahko slišali v izvedbi orgel in pozavn, v več kot polovico skladb pa so bile vključene tako orgle kot pozavne. Na Škrabčeve orgle je zaigral nizozemski organist Aart Bergwerff, ki igra na orgle od svojega sedmega leta. Študiral je orgle, smer zbor in cerkveno glasbo na konservatoriju v Rotterdamu, študij nadaljeval v tujini in osvojil različne nagrade na mednarodnih tekmovanjih organistov. Leta 2003 je prejet tudi srebrno medaljo za zasluge na področju umetnosti znanosti za svoj prispevek k francoski orglarski kulturi. Poleg njega so na pozavne zaigrali štirje člani iz Posaunen Quarteta, ki sestavljajo Mednarodni ansambel pozavn. Koncerta se je udeležilo približno 70 obiskovalcev, tako da so napolnili celotno šentviško cerkev. Program je bil sestavljen iz enajstih skladb, med katerimi so bila dela od 16. do 20. stoletja. Med drugim smo lahko slišali dela Richarda Straussa, Heinricha Schütza, Johanna Sebastiana Bacha, Clauda Debussyja, Stevena Verhelsta in nekaterih drugih, tako da je bil repertoar obsežen in raznolik. Koncert je podprla Občina Lukovica, med zbranimi poslušalci pa je bil tudi župan Matej Kotnik, ki se podobnih dogodkov pogosto udeležuje, kakor mu to dopušča čas. Njegovi vtisi o koncertu so bili: »Mislim, da smo danes doživeli kvaliteto izvajanja vseh izvajalcev tako pozavnistov kot organista. Čeprav so bile težke skladbe, so bile po drugi strani tako poljudne, da so bile dostopne za vsakega poslušalca. Predvsem sta me presenetila kakovost in visok nivo izvajanja, ki je v naši občini še nismo doživeli. Zadnje skladbe mladih avtorjev s tega stoletja  so me najbolj prijetno presenetile, predvsem to, da so lahko poslušljive tudi moderne komorne skladbe.« Koncerta se je udeležil tudi podžupan Bojan Andrejka, ki je tudi vodja godbe Lukovica. Tudi on je bil pozitivno presenečen nad koncertom, saj je bil na takšnem dogodku prvič in se mu je zdel zelo zanimiv, tako da bi se podobnih koncertov z veseljem udeležil še kdaj. Obiskovalec Tone Zajc je po koncertu dejal: »Moji vtisi so odlični in ni mi žal, da sem se udeležil koncerta. Čeprav sem bolj ljubitelj pevskih koncertov, sem navdušen nad tem, kaj vse se da spraviti iz orgel in pozavn. Pozavna je inštrument, ki na prvi pogled ne zgleda nič posebnega, vendar so mojstri na njih izvajali vrhunsko glasbo. Med udeleženci smo opazili tudi nekaj občanov mlajše generacije. 
Blaž Andrejka meni, da je »podobnih koncertov v naši občini zelo malo, ker takšnih komornih skupin nimamo, zato pa je bilo gostovanje nadvse dobrodošlo. Čeprav se takšnih koncertov udeležujejo predvsem starejši, so zanimivi tudi za mlade, predvsem tiste, ki se tudi sami ukvarjajo z glasbo, takšnih pa je v občini kar nekaj.« Za vtise o koncertu smo povprašali tudi glasbenike same, in sicer Barta Classensa, Victorja Belmonteja in Takhashija Shinagawo, ki so dejali, da je bil koncert za njih novost, saj ni enostavno dobiti takšno kombinacijo, da bi imeli možnost igrati v cerkvi z orglami. Zvoki pozavn so bili novi in popolnoma drugačni. V zgodovini je bilo veliko glasbe v cerkvah, dandanes pa temu ni več tako, zato si želijo obnoviti to tradicijo. Koncert so imeli naslednji dan tudi na Rogli, v Sloveniji pa ni bil nihče že več kot dvakrat, vendar so vsi pritrdili, da je bilo zabavno in da bi zagotovo prišli k nam še kdaj, če bi jih povabili. Tudi župnik Andrej Svete je bil podobnega mnenja kot ostali: »Takih dogodkov si še želim, bil je lep kulturni dogodek, kjer cerkev ni le sakralni prostor, temveč je namenjena tudi kulturi

Oglejte si tudi